Gebieden inkleuren

In het artikel Vectorlaag toevoegen is getoond hoe een vectorlaag kan worden toegevoegd, op basis van een shapefile met de Nederlandse gemeenten. De gemeenten kunnen worden ingekleurd op basis van een attribuut, zoals de bevolkingsdichtheid. Klik  dubbel op de laag en ga naar het tabblad ‘Style’. Linksboven kun je zien dat de stijl nu op ‘Single symbol’ is ingesteld. Dat betekent in dit geval dat alle gemeenten dezelfde kleur hebben. Verander dit in ‘Graduated’ en er verschijnen nieuwe opties op het tabblad. Je kunt nu kiezen welk attribuut je wilt weergeven, met welke onderverdeling en welke kleuren.
Om te beginnen laat je QGIS automatisch een aantal zaken instellen. Gebruik daarbij de volgende instellingen:
Column: BEV_DICHTH
Classes: 5
Mode: equal interval
Color ramp: geel-rood
Je kunt zelf kleurovergangen definiëren door bij ‘Color ramp’ te kiezen voor ‘New color ramp …’. Het kan ook via het menu ‘Settings’ met ‘Style manager’.’
Als je nu op de knop ‘Classify’ klikt, zie je een onderverdeling met bijbehorende kleuren en labels verschijnen. Om te zien welke effect deze instelling op de kaart hebben, klik je op de knop ‘Apply’. Om de kaart goed te kunnen zien, moet je het venster ‘Layer properties’ wellicht iets opzij schuiven.
Automatische gegenereerde categorieën en kleuren

]
 
 
 
 
Een automatische indeling geeft zelden meteen het gewenste resultaat. Door dubbelklikken op kleur, indeling of label, kun je de kaart optimaliseren. Gebruik als klassegrenzen bijv. 200, 300, 500 en 1000.  Let op dat er geen gaten in de indeling zitten, want dan vallen er letterlijk gaten in de kaart. Omdat de laatste twee kleuren moeilijk van elkaar zijn te onderscheiden is het aan te raden de laatste kleur wat donkerder te maken.
Kaart van bevolkingsdichtheid per gemeente

Andere interessante attributen uit deze shapefile om dit kaarttype mee te oefenen:

  • percentage eenpersoonshuishoudens (P_EENP_HH);
  • percentage 0- tot 14-jarigen (P_00_14_JR);
  • percentage 65-plussers (P_65_EO_JR).

19-7-2011
Lees verder:
Proportionele symbolen

One thought on “Gebieden inkleuren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *