Vectorlaag toevoegen

Een shapefile openen

Op deze pagina wordt het gebruik van de kaart van Nederlandse gemeenten beschreven, zoals die door het CBS wordt aangeboden (zie Kaartbestanden). Pak dit ZIP-bestand uit in een aparte map. Je ziet dan een serie bestanden met de naam gem_2010_gn1. Samen vormen deze bestanden de ‘shapefile’ waarmee de gemeentekaart van Nederland kan worden getekend. Deze shapefile bevat ook diverse gegevens over de gemeenten (‘attributen’). Open in QGIS het bestand gem_2010_gn1.shp met ‘Layer / Add vector layer …’ (of de betreffende knop op een van de werkbalken bovenin het scherm). Zorg ervoor dat in het dialoogvenster het bestandstype op ‘ESRI shapefiles‘ staat ingesteld. Dat vergemakkelijkt de selectie van het juiste bestand. De tekenset (‘Encoding’) moet in dit geval worden ingesteld op ISO8859-1. Anders worden diacritische tekens, zoals letters met dakjes of accenten, niet goed weergegeven.

Na het openen van het bestand zie je links in het paneel ‘Layers’ dat er een laag is toegevoegd. Deze wordt echter nog niet in het kaartgebied weergegeven. Daarvoor moet je eerst het selectievakje aankruisen. Wordt de laag dan nog niet getekend, klik dan met de rechtermuisknop op de laag en selecteer ‘Zoom to layer extent‘.

Attributen bekijken

Om te zien welke gegevens de shapefile bevat over de Nederlandse gemeenten kun je met de rechtermuisknop op de laag klikken en vervolgens op ‘Open attribute table‘ (of via de knop op een van de werkbalken). Sluit de tabel weer voor de volgende actie.
19-7-2011
Lees verder:
Gebieden inkleuren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *