One thought on “Data importeren

 1. In QGIS 1.8.0 heb ik via Add OpenStreetMap layer een onderlegger binnengehaald voor mijn data. Ik zie dat de X,Y-coördinaten van die laag totaal verschillend zijn van mijn data-laag.
  Bijvoorbeeld
  Centrum Amersfoort:
  – X=155000, Y=463000 – data-laag
  – X=600000, Y=6800000 = OSM-laag
  In de rechterbenedenhoek staat als CRS: EPSG:28992.
  Hoe kan ik de lagen over elkaar leggen met de juiste (RD-new)-coördinaten?
  Welke (basis-)kaart van Nederland kan ik het best gebruiken en waar vind ik die?
  Mvg,
  Cees

  1. Je kunt lagen met verschillende soorten coördinaten gemakkelijk combineren door in de instellingen van het project (Settings / Project properties, tabblad Coordinate Reference System) “Enable ‘on the fly’ CRS transformation” aan te vinken. Dat werkt alleen als bij elke laag het CRS goed is ingesteld. Bij jouw datalaag zit dat wel goed (EPSG 28992 hoort bij het Nederlandse RD-stelsel).
   Op deze manier kun je allerlei kaarten als ondergrond gebruiken, bijv. via de openLayers plugin. Er is ook een PDOK Services plugin die toegang geeft tot kaartmateriaal van Nederlandse instellingen (geschreven door Richard Duivenvoorde, de beheerder van deze site). Zie het artikel Eenvoudige PDOK services plugin voor QGIS op deze site.

   1. Bedankt voor je reactie.
    Ik gebruik de Nederlandstalige versie van QGIS 1.8.0.
    Waar kan ik deze instelling ((Settings / Project properties, tabblad Coordinate Reference System) “Enable ‘on the fly’ CRS transformation”) vinden en aanpassen?
    Mvg,
    Cees

    1. Kies via het menu: Extra / Projectinstellingen, ga naar het tabblad Ruimtelijk Referentiesysteem en zet een vinkje voor ‘Gelijktijdige CRS-transformatie gebruiken’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *