WMS-C lagen van PDOK in QGIS

UPDATE: in tegenstelling tot de eerste tekst van dit artikel, is het heel eenvoudig om de lagen in QGIS te gebruiken, zie tekst onder UPDATE midden in het artikel.
De BRT (Basisregistratie Topografie) is een van de zogenaamde basisregistraties die door het programma Publieke Dienstverlening op de Kaart (PDOK) via overheidsinstellingen aan het publiek beschikbaar worden gemaakt. Vanaf 23 januari 2012 zullen een aantal van deze kaartlagen voor het publiek vrijelijk te gebruiken zijn.
De BRT wordt onderhouden door het Kadaster . De BRT-Achtergrondkaart is ontworpen door Webmapper op basis van de TOP10NL en Top250vector in combinatie met gegevens van het CBS en OpenStreetMap en wordt onder andere gebruikt als ondergrond voor de GeoZET-Viewer (Geografische Zoek- en Toondienst).

Hoewel de GeoZET-Viewer nu nog niet publiek is (maar die ik hier wel kan bekijken), zijn een aantal van de onderliggende services wel al publiek toegankelijk. Dat wil zeggen voor overheden en diensten die daarvoor toestemming hebben om die services voor hun websites te gebruiken. De websites van gemeenten, provincies en andere overheden zijn allemaal ‘gewhitelist’ om gebruik te kunnen maken van deze services.
De kaartservices van PDOK zijn allemaal gemaakt op Open Source tools: de tile caches zijn door GeoServer gegenereerd uit een PostGIS database en worden uitgeserveerd door GeoWebCache via Open Standaard protocollen: WMS, WFS en WMS-C (een apart artikeltje over alle verschillende acroniemen is denk ik ook wel op zijn plaats…).
Het mooie van QGIS is, dat deze al die protocollen spreekt, en je dus die gegevens kunt gebruiken in QGIS (mits dus achter een IP-adres wat gewhitelist is (overheden) tot na 23 januari 2012 dan is alles ‘vrij’).
UPDATE !
In tegenstelling tot wat hieronder staat, is het veel eenvoudiger om de PDOK laten in QGIS te gebruiken. In plaats van de capabilities XML te gebruiken van www.qgis.nl, kun je kortweg onderstaande URL gebruiken. GeoWebCache zorgt dan netjes voor de voor WMS-C benodigde TileSet informatie:

http://geodata.nationaalgeoregister.nl/wmsc?tiled=true


Klik op de knop ‘Verbinden’ om de beschikbare lagen op te halen en de volgende lagen zullen getoond worden


EINDE UPDATE !
Uitgaande van de WMS die draait voor de GeoZET-Viewer kun je op basis van de WMS-requests die gedaan worden zelf een GetCapabilities request van maken:

http://geodata.nationaalgeoregister.nl/wmsc?LAYERS=brtachtergrondkaart&FORMAT=image%2Fpng8&SERVICE=WMS&VERSION=1.1.1&REQUEST=GetCapabilities

Het blijkt dat dat een heel simpel capabilities document is, waarin ook staat dat de services NIET als normale WMS zijn te gebruiken, dus alleen als WMS-C. Echter de daarvoor benodigde ‘TileSet’-informatie staat NIET in het capabilies document.
MAAR… in dat document staan natuurlijk netjes alle online resources en wetende wat het schema-extent en schema-origin zijn, kunnen het capabilitiesdocument zelf uitbreiden, met de voor WMS-C benodigde ‘TileSet’-onderdelen:

<TileSet>
<SRS>EPSG:28992</SRS>
<BoundingBox SRS="EPSG:28992" minx="-285401.92" miny="22598.08"
maxx="595401.9199999999" maxy="903401.9199999999"/>
<Resolutions>3440.64 1720.32 860.16 430.08 215.04 107.52 53.76
26.88 13.44 6.72 3.36 1.68 0.84 0.42 0.21</Resolutions>
<Width>256</Width>
<Height>256</Height>
<Format>image/png</Format>
<Layers>brtachtergrondkaart</Layers>
<Styles/>
</TileSet>

Als we dat invoegen in het bestaande capabilities XML document, en dan de XML (die de originele URL‘s gewoon bevat) lokaal op een server zetten (en/of een kopie op http://www.qgis.nl/pdokwmsc.xml)… dan ziet QGIS opeens tilesets erin staan, EN kan ze dus ook prachtig afbeelden (zie screendump…) en de tiles cachen:


Het meeste QGIS werk om WMS-C te kunnen gebruiken is (mede)gefinancieerd door de Franse topografische dienst, de Institut national de l’information géographique et forestière (IGN), zie bijvoorbeeld Accessing WMS-C layers in QuantumGIS en Advanced WMS-C use.
Zelf de kaartlaag gebruiken als mooie ondergrond?
Start QGIS en maak een project aan. Stel in de projectinstellingen de projectie in op ‘Amersfoort / RD New’ (EPSG:28992 voor ingewijden).
Maak een nieuwe WMS verbinding aan via ‘Kaartlagen / WMS-kaartlaag toevoegen’ met een willekeurige naam, maar met de volgende URL:

http://www.qgis.nl/pdokwmsc.xml


Klik op de knop ‘Verbinden’ om de beschikbare lagen op te halen en de volgende lagen zullen getoond worden

Direct zal er op de maximale extent worden uitgezoomed

Activeer eventueel de ‘Tileschaal’ door via ‘Beeld / Panelen / Tile schaal’ deze te activeren (op de screendumps zie je deze Tileschaal helemaal rechts.
Wanneer je een combinatie van lagen bovenop de WMS-C laag legt, is het wel opvallend dat de BRT-Achtergrondkaart soms NIET scherp wordt afgebeeld:

Het blijkt dat de ‘Tileschalen’ worden gebruikt waneer de WMS-C laag geselecteerd is in de legenda.
Nu dus even afwachten wat er precies na 23 januari 2012 gaat gebeuren: geruchten zijn er dat er meer kaartlagen beschikbaar zullen zijn, en hopelijk worden de services ook zo ingericht dat de capabilities documenten voldoen aan de WMS-C-standaard, zodat we zonder deze kleine ‘aanpassing’ gebruik kunnen maken van deze services.

One thought on “WMS-C lagen van PDOK in QGIS

 1. Voor de PDOK services gelden twee soorten “voorwaarden”:
  – Gebruiksvoorwaarden die aangeven waarvoor je een PDOK web-service of bestand mag toepassen, de licentie. Deze zijn voor elke PDOK-service in het Nationaal Georegister (www.nationaalgeoregister.nl) gepubliceerd. Voor de BRT-achtergrondkaart geldt de licentie CC-BY-SA.
  – Voorwaarden voor het afnemen van de PDOK dienstverlening. De ongeregistreerde gebruikers van de vrij beschikbare servies vallen onder de dienst PDOK Fair Use. Zoals de naam al zegt, geldt voor deze dienst een fair use policy waarbinnen het gebruik moet passen. Dit staat verder beschreven in de productbeschrijving die u hier kunt vinden: http://www.geonovum.nl/content/pdok-fair-use.
  Vragen over PDOK diensten en -voorwaarden kunt u tevens stellen in de PDOK samenwerkingsomgeving (community) op https://pdok.pleio.nl Iedereen kan lid van deze community worden. In pdok.pleio.nl publiceren we tevens informatie over storingen en geplande releases.

 2. Ik heb met QGIS 1.7.4 een WMS verbinding aangemaakt met http://geodata.nationaalgeoregister.nl/wmsc?tiled=true
  Ik heb de juiste projectie geactiveerd.
  En krijg, als ik een van de tilesets, activeer een leeg scherm met onderaan de melding
  o.a. x cache misses, x errors. X is dan een getal afhankelijk van de set die je opvraagt.
  Wat doe ik verkeerd?
  Met dank voor een reactie,
  Pim Verver

  1. Hi Pim,
   het lijkt erop dat PDOK de interfaces/koppelvlakken verandert heeft waardoor bovenstaande niet (meer) werkt. Ik ben op dit moment een email aan het componeren aan de beheerders om na te vragen of dit een configuratie-probleem is of een manier om een niet officieel ondersteunde maar aanwezige interface dicht te timmeren.
   Groet Richard

 3. Wat ik heb begrepen dat er een storing bestaat in de PDOK infrastructuur vanwege een gewijzigde configuratie wordt de WMS-c niet goed doorgegeven (het kaartbeeld ontbreekt). Er wordt gewerkt aan een patch om dit te verhelpen.
  Dit probleem wordt uiterlijk mei opgelost of zoveel eerder als mogelijk is.
  Dit volgens de berichtgeving op de PDOK

 4. Beste Pim en Richard,
  Ik heb hetzelfde probleem al aangekaart via PDOK, en kreeg de volgende reactie:
  “Beste Stephan,
  Vervelend om te horen dat de getilede WMS niet meer goed fucntioneert. Na een analyse kan ik je melden dat het probleem in de PDOK infrastructuur zit. Vanwege een gewijzigde configuratie wordt de WMS-c niet goed doorgegeven (het kaartbeeld ontbreekt).
  Momenteel wordt er aan een oplossing gewerkt om dit probleem door middel van een patch te verhelpen. De niet-getilde WMS lagen werken wel naar behoren. Als uitwijk kan je daar gebruik van maken.
  Dit probleem wordt uiterlijk mei opgelost, we streven er naar om het eerder te verhelpen. Zodra de WMS-c weer werkt zal ik het hier melden.
  Groeten, Alex
  Alex de Jonge 9 dagen geleden

  Even afwachten dus.
  @Richard: Heb jij enig idee hoe ik de “niet-getilde WMS” aan de praat krijg in QGIS?
  Groeten,
  Stephan

  1. De WMS-interface wordt niet ondersteund door PDOK op dit moment bij mijn weten (staat ook in het getcapabilities document) . De visualisatie is ook echt gemaakt voor een tiled service met deze zoomnivo’s. Door de complexiteit van de kaart zou het waarschijnlijk ook niet performen als het nu als WMS zou worden ingericht.
   Wat je evt we zou kunnen doen, is om MapProxy ertussen te zetten. Die kan namelijk een TMS als backend gebruiken en dan naar de client een WMS aanbieden. Je verliest dan echter het wel een deel van de scherpheid want MapProxy gaat dan de tiles voor je verschalen.

  1. Bij mij nu ook (22 mei), alleen de top50, top10, etc.. lagen niet (inQGis 1.7.4). Bij jou wel?

  1. Als ik hier de url test in zowel de 1.8 als de ontwikkelversie werken die. Ik kan zonder problemen in beide de brt achtergrondkaart gebruiken.
   De door mij geprepareerde pdokwmsc.xml is als het goed is dus niet meer nodig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *