One thought on “WMS-C lagen van PDOK in QGIS

 1. Voor de PDOK services gelden twee soorten “voorwaarden”:
  – Gebruiksvoorwaarden die aangeven waarvoor je een PDOK web-service of bestand mag toepassen, de licentie. Deze zijn voor elke PDOK-service in het Nationaal Georegister (www.nationaalgeoregister.nl) gepubliceerd. Voor de BRT-achtergrondkaart geldt de licentie CC-BY-SA.
  – Voorwaarden voor het afnemen van de PDOK dienstverlening. De ongeregistreerde gebruikers van de vrij beschikbare servies vallen onder de dienst PDOK Fair Use. Zoals de naam al zegt, geldt voor deze dienst een fair use policy waarbinnen het gebruik moet passen. Dit staat verder beschreven in de productbeschrijving die u hier kunt vinden: http://www.geonovum.nl/content/pdok-fair-use.
  Vragen over PDOK diensten en -voorwaarden kunt u tevens stellen in de PDOK samenwerkingsomgeving (community) op https://pdok.pleio.nl Iedereen kan lid van deze community worden. In pdok.pleio.nl publiceren we tevens informatie over storingen en geplande releases.

  1. Hi Pim,
   het lijkt erop dat PDOK de interfaces/koppelvlakken verandert heeft waardoor bovenstaande niet (meer) werkt. Ik ben op dit moment een email aan het componeren aan de beheerders om na te vragen of dit een configuratie-probleem is of een manier om een niet officieel ondersteunde maar aanwezige interface dicht te timmeren.
   Groet Richard

 2. Wat ik heb begrepen dat er een storing bestaat in de PDOK infrastructuur vanwege een gewijzigde configuratie wordt de WMS-c niet goed doorgegeven (het kaartbeeld ontbreekt). Er wordt gewerkt aan een patch om dit te verhelpen.
  Dit probleem wordt uiterlijk mei opgelost of zoveel eerder als mogelijk is.
  Dit volgens de berichtgeving op de PDOK

 3. Beste Pim en Richard,
  Ik heb hetzelfde probleem al aangekaart via PDOK, en kreeg de volgende reactie:
  “Beste Stephan,
  Vervelend om te horen dat de getilede WMS niet meer goed fucntioneert. Na een analyse kan ik je melden dat het probleem in de PDOK infrastructuur zit. Vanwege een gewijzigde configuratie wordt de WMS-c niet goed doorgegeven (het kaartbeeld ontbreekt).
  Momenteel wordt er aan een oplossing gewerkt om dit probleem door middel van een patch te verhelpen. De niet-getilde WMS lagen werken wel naar behoren. Als uitwijk kan je daar gebruik van maken.
  Dit probleem wordt uiterlijk mei opgelost, we streven er naar om het eerder te verhelpen. Zodra de WMS-c weer werkt zal ik het hier melden.
  Groeten, Alex
  Alex de Jonge 9 dagen geleden

  Even afwachten dus.
  @Richard: Heb jij enig idee hoe ik de “niet-getilde WMS” aan de praat krijg in QGIS?
  Groeten,
  Stephan

  1. De WMS-interface wordt niet ondersteund door PDOK op dit moment bij mijn weten (staat ook in het getcapabilities document) . De visualisatie is ook echt gemaakt voor een tiled service met deze zoomnivo’s. Door de complexiteit van de kaart zou het waarschijnlijk ook niet performen als het nu als WMS zou worden ingericht.
   Wat je evt we zou kunnen doen, is om MapProxy ertussen te zetten. Die kan namelijk een TMS als backend gebruiken en dan naar de client een WMS aanbieden. Je verliest dan echter het wel een deel van de scherpheid want MapProxy gaat dan de tiles voor je verschalen.

 4. Hallo,
  Ik heb een vraagje. In de http://geodata.nationaalgeoregister.nl/wmsc?tiled=true&request=getcapabilities
  is inmiddels wel de bovengenoemde tileset toegevoegd:
  EPSG:28992
  3440.64 1720.32 860.16 430.08 215.04 107.52 53.76
  26.88 13.44 6.72 3.36 1.68 0.84 0.42 0.21
  256
  256
  image/png
  brtachtergrondkaart
  Alleen nog steeds werkt hij niet zonder die van u (http://www.qgis.nl/pdokwmsc.xml) te gebruiken. Waarom is dat?
  Met vriendelijke groet,
  A. Khan

  1. Als ik hier de url test in zowel de 1.8 als de ontwikkelversie werken die. Ik kan zonder problemen in beide de brt achtergrondkaart gebruiken.
   De door mij geprepareerde pdokwmsc.xml is als het goed is dus niet meer nodig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *