QGIS als GeoZET-Viewer

De GeoZET-Viewer is bedoeld als online kaartapplicatie op Overheid.nl die alle bekendmakingen van overheden op de kaart zet. Hoewel de GeoZET-Viewer nog niet op Overheid.nl line is geïmplementeerd, zijn de onderliggende WFS-diensten dat wel. En QGIS kan goed omgaan met die WFS diensten. Hoe de BRT-Achtergrondkaart in QGIS wordt getoond is beschreven in het artikel WMS-C lagen van PDOK in QGIS.
Download hier het projectbestand (.qgs) voor QGIS:

http://www.qgis.nl/geozet.qgs

Open dit project in QGIS en je zult zoiets zien:
Geozet bekendmaking met info

De onderliggende WFS diensten zelf zijn te bereiken via:

http://geodata.nationaalgeoregister.nl/pdok/wfs

Als het goed is, is het project te openen in alle recente QGIS versies. Als er problemen zijn, laat dit dan alsjeblieft even weten door middel van het reactieformulier onderaan het artikel met vermelding van besturingssysteem en QGIS-versie.
Zoals je kunt zien in het QGIS screenshot, zijn er 5 lagen te bekijken. Ze hebben namen als ‘pdok:wijk_clr_cte_totalen’, maar in de praktijk zijn het de totalen van het aantal bekendmakingen op: provincie-, gemeente- en wijkniveau. Daarnaast is er een laag voor de individuele bekendmakingen (met de echte informatie én een doorklikmogelijkheid naar de gemeentelijke website) en een laag voor de ‘vlak-bekendmakingen’. Dit zijn bekendmakingen die niet puntgebonden zijn (bijvoorbeeld grotere bestemmingsplannen), of die op basis van de locatiegegevens niet aan een adrespunt te verbinden waren.
In de GeoZET-Viewer zijn de lagen ook schaalafhankelijk te zien, dus de aantallen op provincie niveau zijn niet tegelijk te zien met de aantallen op gemeenteniveau. In het QGIS project is dit ook zo gedaan. Elk bolletje is een standaard puntsymbool in ‘rijkshuisstijl oranje’ met het aantal afgebeeld als label.
Aantal bekendmakingen per gemeente
Op provincie-niveau is in het project gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een taartdiagram per punt te maken (zie ook Taartdiagrammen van Sake Wagenaar). Je ziet dus de verdeling naar soort bekendmaking:

 • geel = wonen
 • groen = natuur
 • wit = maatschappij
 • blauw = overheid
 • rose = rechtspraak
 • grijs = verkeer
 • rood = consument

Taartdiagrammen
Een extraatje voor Linux-gebruikers: als je inzoomt tot het niveau van de ‘individuele bekendmakingen ‘ en die laag actief maakt (zoals in screendumpje boven), dan geeft klikkend op de i-tool je niet alleen de attribuutinformatie, maar ook een aantal ‘acties’. Klik dat niveau open, en klik dan op het tandwieltje met ‘open in Firefox’. Firefox zal dan openen met de URL uit de attribuutinformatie: je schiet dus zo uit QGIS naar de gemeentelijke websites! Dit zou ook moeten werken onder Windows, maar mijn poging daartoe is tot nu toe gestrand in een foutmelding dat MS Internet Explorer de URL niet kan openen.
Het mooie van open data is, dat er door het gebruik ook foutjes kunnen worden opgespoort. In onderstaande screendump van de bekendmakingen op vlak-niveau viel het me namelijk op, dat Vlieland wel erg veel vlakgerichte bekendmakingen zou hebben. Maar met de i-tool klikken op de bekendmaking toont, dat blijkbaar het adres in de verkeerde velden is terechtgekomen, waardoor de geocodering van deze bekendmakingen is misgegaan. Hopelijk is er bij de gemeente Vlieland ook iemand met QGIS!
Vlielandbekendmakingen allemaal vlakken?

One thought on “QGIS als GeoZET-Viewer

 1. Voor wie de Geozet Viewer eens wil proberen (voor zover dat mogelijk is zonder werkende geocodeer service) kan deze URL gebruiken: http://geodata.nationaalgeoregister.nl/apps/geozetviewer/.
  Om de rest van de PDOK services te bekijken kun je ook de URL http://geodata.nationaalgeoregister.nl/apps/preview/ proberen. Het is overigens de vraag of deze laatste URL bij iedereen werkt in verband met de White List die PDOK hanteert. De in PDOK samenwerkende overheden en andere partijen die op de white list staan kunnen deze preview applicatie in ieder geval gebruiken. Jammer alleen dat de WFS services hier niet in gezet zijn. Ik weet namelijk van Mark dat dit wel kan…

 2. De actie “openen in Firefox” geeft een foutmelding in Firefox:
  Server not found
  Firefox can’t find the server at http://www.%].com.
  Als ik de inhoud van het veld “url” van de bekendmaking zelf naar de adresbalk kopieer dan werkt het wel.
  Quantum Gis versie 1.7.3
  Systeem: openSuSE 11.4 (64-bit)
  Firefox versie 9.0

  1. ik merkte inderdaad op Windows XP ook al dat het doorgeven van een attribuutwaarde uit een veld niet foutloos gaat onder alle Systemen. Bij mij werkt het foutloos (Ubuntu 11.10 en FF 9.0). Probeer zelf eens met de attribuut-notatie te spelen zoals je die vind in het Aktie tabje van de bekendmakingen-laag. Nu staat er iets als ‘firefox [%’url’%] en daar zou dus de waarde van de url-kolom in moeten komen.
   Mijn voornemen is om eens een uitgebreider artikel te schrijven over het gebruik van ‘akties’ in QGIS. Ik zal dan ook meteen kijken naar verschillende OS’en en browsers.
   Mocht je het toch voor elkaar krijgen, laat het hier dan ajb weten.

 3. Op toevallige wijze zie ik de vraag of op Vlieland QGis wordt gebruikt. Jawel dat is er, alleen ben ik nog in de experimentele fase daar mee bezig. Trouwens het is wel intressant te zien dat hier en daar een controle nodig is blijkbaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *