Meerdere objecten / features tegelijk aanpassen / editten

Soms wordt je door een vraag bekend gemaakt met een functie in QGIS die je niet kent.
Iemand had een BAG-uitsnede van panden, en wilde per huis een aantal velden kunnen invullen. MAAR soms wilde hij dat per huizenblok doen, gewoon omdat dat blok allemaal van hetzelfde type was, en hij dus niet 6 keer dezelfde waarde of vinkje wilde invullen.
Na een vraag op de QGIS-User mailinglijst kwam al gauw het verlossende antwoord: “natuurlijk kan dat….”. Hieronder een korte demonstratie hiervan.


Het geheim zit in de zogenaamde ‘advanced digitizing’ tools. Hierboven de afbeelding van beide ‘digitizing’-panels. De bovenste rij knoppen is standaard aanwezig bij een installatie van QGIS. De onderste rij moet misschien tevoorschijn worden getoverd via het menu ‘View/Toolbars’.
Maar begin met het selecteren van de objecten waarvan je de attributen allemaal van dezelfde waarde wilt voorzien. QGIS voorziet in allerlei manieren om van de aktieve laag een aantal objecten te selecteren. Op de afbeelding hieronder zijn ze allemaal te zien: selecteren van een enkel object, via het trekken van een rechthoek, via het tekenen van een vrije vorm of door bij een punt een doorsnede op te
geven. Ik heb hier vier panden geselecteerd.

Door nu op de voorlaatste knop te klikken in het ‘advanced digitizing’ paneel (het tweede witte vlakje met een gele ster erin) verschijnt onderstaande dialoog. Hierin kun je nog objecten uit de selectie verwijderen door deze te selecteren en dan op de knop ‘Remove features from selection’ te drukken.

In ons geval voeren we de gewenste waarden in in een van de objecten (bijvoorbeeld de bovenste) en klikken dan op de knop ‘Take attributes from selected feature’. In de onderste rij (Merge) worden de waarden nu gekopieerd.

Na het drukken op de knop OK zullen nu alle objecten deze waarden krijgen. Je kunt dit zien door nog een keer dezelfde dialoog op te roepen.

Voila, op deze manier is het eenvoudig om een volledig blok van exact dezelfde attribuutwaarden te voorzien.
Met de dropdowns in de bovenste rij, moet het zelfs mogelijk zijn om bijvoorbeeld de som van de waarden te gebruiken, of het gemiddelde van de waarden.

Wie zich trouwens afvraagt wat die andere knop met exact hetzelfde icoontje (wit vlakje met gele ster)
doet? Daarmee kun je een aantal objecten samenvoegen tot 1 object. In het geval van deze vier panden ontstaat dus 1 groot pand, waarbij je er dan voor kunt kiezen om de attributen van 1 van de objecten over te nemen, of bijvoorbeeld de som van de waarden van een kolom.
Erg intuitief werkt dat echter nog niet. Ik mis bijvoorbeeld een knop in de dialoog om de gekozen akties (sommeer, mediaan etc) te previewen, bijvoorbeeld in de rij ‘Merge’. Ook lijken de waarden van deze dialoog bij een ‘checkbox’ widget soms door de checkboxes te lopen.
Maar QGIS is een open source project. Dus de discussie maar eens aanzwengelen over deze gebruiksinterface!

One thought on “Meerdere objecten / features tegelijk aanpassen / editten

  1. I’m trying to do exactly that. I want to merge some selected features on a map that Im working on. I tried to use the Merge Selected Features tool but it’s gray and I cannot activate it. Any ideas?
    Please let me know!
    Regards!
    Fernando

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *