Top10NL Kleurenschema JW-style nu ook als .SLD beschikbaar

QGIS 1.8 (Lisboa) biedt betere ondersteuning voor .SLD (Style Layer Definition) bestanden dan vorige versies. De .SLD bestanden zijn prettig omdat het een pakket-onafhankelijke standaard is.
Het kleurenschema “Top10NL JW-style” is nu ook beschikbaar als .SLD bestanden.
Zie hiervoor http://www.imergis.nl/asp/46.asp.
Op die pagina staan ook voorbeelden van stedenkaarten die in QGIS 1.7 zijn gemaakt. In QGIS 1.8 is ook de rendering van het schermbeeld merkbaar verbeterd; bovendien heeft Kadaster een update van de Top10NL uitgegeven, dus deze kaarten zullen de komende maanden worden bijgewerkt.
Noot: er zijn enkele minor improvements t.o.v. vorige versies:
1. Terrein_vlak typelandgebruik “overig” en Gebouw_vlak type “laagbouw” hebben iets meer verzadiging gekregen
2. Wegdeelvlak typeinfrastructuur “lokale weg” is nu lichtgeel geworden i.p.v. gebroken wit. “Straat” en “Overig” zijn nog wel gebroken wit.
3. Spoorbaandeel_lijn is iets zwarter gemaakt om in dichtbebouwde gebieden het contrast met wegdeel_vlak_omlijning beter te laten uitkomen.
4. De tunnels (wegdeel_hartlijn én spoorbaandeel_lijn) zijn nog iets transparanter geworden.
Deze changes worden dus nog verwerkt op de nieuwe versies van de voorbeeldkaarten op http://www.imergis.nl/asp/46.asp.

One thought on “Top10NL Kleurenschema JW-style nu ook als .SLD beschikbaar

 1. Pingback: BRT | www.qgis.nl
 2. Er zijn 47 SLD-bestanden. Hoe kan ik deze in QGis toewijzen aan de verschillende onderdelen van een TOP10NL-shapefile? Of moet dat allemaal handmatig?

  1. Er van uitgaande dat je in QGIS meerdere kaartlagen hebt met elk een subset uit de Top10NL, dan moet je per kaartlaag een .SLD selecteren. Als het goed is blijkt uit de naamgeving van de .SLD’s welke je nodig hebt. Dit is inderdaad een eenmalig handmatig proces. Zodra de SLD’s zijn geladen, worden de stijlen opgenomen in je QGIS projectbestand.
   Ondersteuning voor .SLD werkt trouwens pas goed vanaf QGIS versie 2.0, hoewel ook daar de SLD naamlabeling nog niet altijd goed werkt.

 3. Ik tref de SLD’s niet meer aan op de gegeven weblocatie. Zijn die nog ergens te verkrijgen?

  1. Ik heb momenteel geen recente .SLD’s. Van de recente OpenTopo.nl versie heb ik .QML bestanden beschikbaar (=QGIS-specifiek formaat). Stuur me een mailtje en dan krijg je ze als bijlage.
   Groeten,
   JWvA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *