BRT

Het Kadaster levert sinds kort de Basisregistratie Topografie (BRT) in gml-formaat uit. In QGIS kun je deze bestanden direct inlezen en gebruiken. Hieronder een beschrijving.
Klik op Vectorlaag Toevoegen (ctrl-shift-v) en blader naar het gml-bestand. Zorg dat rechtsonder het bestandstype op [GML] of op “Alle bestanden” staat. Selecteer alle lagen die QGIS in het gml-bestand vindt en open deze. De lagen worden nu met een standaard (random) symbool toegevoegd aan je kaart.

QGIS-scherm direct na openen gml-bestand


De lagen worden getoond op volgorde van de elementen in het gml-bestand, maar deze moeten in de volgorde vlak-lijn-punt worden getekend. Sleep de puntenlagen naar boven in de lijst en de vlakken naar beneden. De laag “RegistratiefGebied” hoort helemaal onderaan omdat deze alles afdekt, maar beter zet je deze gewoon uit.
Nu gaan we de visualisatie van Jan-Willem van Aalst toepassen op de kaartlagen. Informatie hierover is hier te vinden en dit is een directe link naar de qml-bestanden voor QGIS. Download het zip-bestand en pak het uit.
Dubbelklik nu op elke kaartlaag om de eigenschappen te openen. Onderin het tabblad “Stijl” vind je de knop “Stijl laden…” waarmee je het juiste qml-bestand kunt openen en toepassen. De bestandsnamen zijn ongeveer gelijk aan de laagnamen dus dit is niet moeilijk. Let op de toevoegingen punt, lijn en vlak.
Kaartbeeld op schaal 1:10.000 na toepassen symbologie

Het resultaat is een keurig opgemaakte topografische kaart. Let nog even goed of de laagvolgorde helemaal netjes is en pas deze eventueel aan. In mijn geval bleek bijvoorbeeld de gebouwlaag onder de terreinlaag verborgen te zijn.

One thought on “BRT

  1. Ik werk momenteel met de nieuwste Top10NL data van juni 2018.
    Is hier een stijl voor ontwikkeld? Ik gebruik QGIS 2.18.14

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *