BAG gebruiksfuncties op Top10NL in QGIS

De pandcontouren van de BAG vormen een elegant alternatief voor de gebouwvlakken van de Top10NL, het verschil in actualiteit van beide bronnen daargelaten. Met de BAG is het mogelijk om in een stad snel de locaties van winkelcentra, uitgaanscentra (“bijeenkomst”), kantoorparken en industriegebieden zichtbaar te maken op de Top10NL. Maar de gebruiksfuncties zitten niet in een geometriekolom van de BAG (PostGIS formaat), omdat een verblijfsobject meerdere gebruikersfuncties kan hebben (1:n relatie). Via de gratis BAG converter van Geon is het echter mogelijk om een shapefile van verblijfsobjecten te maken waarin per verblijfsobject twee gebruiksfuncties als attribuut worden meegenomen.
In QGIS is deze punt-shapefile (vaak de voordeur van een pand, maar niet altijd) te plotten bovenop de BAG pandcontouren die op de Top10NL zijn geplakt. Hieronder een voorbeeld van het centrum van Almere, met de volgende legenda van gebruiksfuncties (exclusief ‘woonfunctie’, anders staat de kaart vol met stipjes):

 • Groen: winkelfunctie
 • Paars: bijeenkomstfunctie
 • Geel: onderwijsfunctie
 • Roze: gezondheidsfunctie
 • Blauw: kantoorfunctie
 • Bruin: industriefuntie
 • Groenblauw (cyaan): sportfunctie
 • Rood: logiesfunctie
Almere Top10NL + BAG pandcontouren + BAG VBO verblijfsfuncties
QGIS screenshot: Almere Top10NL + BAG pandcontouren + BAG VBO verblijfsfuncties

De volledige plaat met legenda is hier te zien.
De Topografische kaart geeft zo snel inzicht in waar de winkels zijn, waar het uitgaansgebied is, waar de kantoorparken zijn, waar de scholen zijn etc. Een volgende stap zou zijn om in QGIS een heel pandvlak te kleuren in plaats van alleen een stipje. Dat vergt echter wat complexere attribuut-joining berekeningen. Wizards met een slimme oplossing hiervoor zijn van harte uitgenodigd om dat hier te melden!
 

One thought on “BAG gebruiksfuncties op Top10NL in QGIS

 1. is het mogelijk om deze kaart met layers te exporteren naar een pdf voor een nabewerking met bijv. illustrator??

  1. Nee, niet eenvoudig. QGIS kent wel een lay-outer waarmee je een stuk kaart kunt bewaren als vector-georiƫnteerde PDF, maar de structuur van de kaartlagen in de QGIS legenda blijft daarmee dacht ik niet behouden. Je zou eens in de QGIS documentatie kunnen kijken.

 2. I’m a beginner, so hopefully this is not an “annoying” noob question: i’ve installed the PDOK 0.7 plugin, but when I try to load BAG buildings (I’m working in the Amsterdam area), I select the “verblijfsobject” and “pand” layers – with the aim of getting buildings, age, function, etc. BUT, when the layer loads, I only see isolated groups of buildings… not all buildings like I would expect.
  I also have a question regarding the best way to access the buildings. I’ve read about the Atom feeds. Are these also usable via QGIS?
  Regards,
  Barend

 3. Beste Jan-Willem,
  Iets vergelijkbaars als je hierboven beschrijft doe ik ook in QGIS. Ik gebruik dan de WFS van BAG panden, waarbij ik ieder gebruiksdoel in een andere kleur opmaak. Tot nu toe voor ieder project andere kleuren šŸ™
  Zijn de bovengenoemde kleuren standaard voor de gebruiksdoelen? En is daar bij jouw weten een *.qml of ander soort stijlbestand voor beschikbaar?
  Met vriendelijke groet,
  Bart Koning

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *