Aanpassen van de vaste schalen plus nieuwe PDOK services

New PDOK services
This post is mostly interesting for dutch readers, as our national OWS service ‘PDOK’ added some new services. And we made them (5000 layers) available via the PDOK services plugin.
Change predefined scales
But I also want to show that you can change the predfined scales that you see in the Scale part of the statusbar in QGIS. By default these go from 1:500 till 1:1.000.000.
Selection_202
But if you are a user who almost always uses your national WMTS service layers als background layers, you will have more QGIS fun when you use your OWN scales there.
Because using the QGIS scales on a PDOK WMTS service, you will see this:
wrongscale
…unsharp tiles because the dutch WMTS tileschema is not in line with the ‘oldfashioned’ scales that QGIS shows you…
But as said: you can determine the scales that you see in the dropdown yourself by loading a simple XML file. For PDOK I created two example xml files which you can download here as a zip file. Unzip it and it will show you two xml files.
Via Settings/Options select the Map Tools tab and remove all excisting scales by using the red minus symbol button. You can now ‘load’ one of the scale xml configurations, and the dropdown will now look like this:
Selection_204.
Using these scales, optimized for those WMTS service, you will have crisp tiles:
rightscale.
In this way you can (as a heavy WMTS user) make it easier to view your services on the optimal scales. You can even remove some scales which you never use!
Shot version: choose YOUR best scale, Happy QGIS-ing!

One thought on “Aanpassen van de vaste schalen plus nieuwe PDOK services

 1. In mijn QGIS window zijn de letters goed leesbaar dankzij deze tips. Ik krijg het in mijn printomgeving/pdf echter niet voor elkaar om leesbare straatnamen te krijgen. Heb je daar misschien ook nog een advies voor?

  1. Hi Wisse,
   dat is een inherent probleem aan het gebruik van WMTS services voor printing: de ’tiles’ van de images staan al klaar, je kunt niet net zoals aan een WMS een hogere resolutie opvragen voor een plaatje.
   Soms probeert men dan tegels van een hoger schaalnivo samen te voegen, maar dat verandert weer je kaartbeeld.
   Ik heb zelf wel eens een mapproxy geplaatst VOOR een WMTS server, die gedraagt zich dan als WMS, en probeert dan hogere resolutie images te maken van de images van de WMTS.
   Maar de beste oplossing vind ik nog altijd om zelf een dataset met styling beschikbaar te hebben in QGIS, bijvoorbeeld door top10nl-data, OSM -ata of BAG-data in te lezen in QGIS en dat te stylen.
   Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van welk schaalnivo je nodig hebt, maar zeker voor tot 1:40000 is zoiets dan bruikbaar.

 2. Bedankt voor je antwoord Richard. Ik heb in de QGIS manual gevonden hoe ik OSM data kan inladen. Als ik de OSM lagen open zijn dit nogal ‘ruwe weergaves’. Zijn er standaard stijlen beschikbaar die al enigszins gestyled zijn als een topografische kaart zoals de BRT kaart?

 3. Ha Richard,
  Kan het zijn dat er iets is veranderd rond de PDOK-plugin? Als ik nu (QGIS 2.10, PDOK plugin voor de zekerheid geherinstalleerd en nieuwste lijst) de PAG panden WFS wil gebruiken dan worden er random 15000 ingeladen, in plaats van precies die die in de view aanwezig zijn.
  Gisteren zag ik bij Willem (2.8 op Linux) dat zijn PDOK plugin nog het oude gedrag vertoont. Bij mij is het op twee computers (2.10 zowel op Windows als Mac) wel mis…
  Workaround is natuurlijk mogelijk via een ‘gewone’ WFS, maar die in de PDOK plugin werkte juist zo lekker, automagisch steeds verversend… Enig idee?

 4. Mmm, ik kan het hier idd reproduceren. Nee de plugin is niet verandert, maar de WFS provider van QGIS wel:
  https://github.com/qgis/QGIS/blob/master/src/providers/wfs/qgswfsprovider.cpp
  Kijk maar eens via ‘blame’ wat er is gebeurd met het cache deel.
  Voorheen betekende het meesturen van ‘&BBOX’ dat je non-cached bedoelde, dat is nu blijkbaar veranderd. Als je er een issue voor aanmaakt, kijk ik er bij de volgende release naar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *