Nieuwe release QGIS + boek!

Afgelopen week is niet alleen de nieuwste versie van QGIS 2.14.0 Essen uitgekomen maar ook een prachtig boek “QGIS Map Design” welke uitgaat van deze nieuwe versie van QGIS.
Voorpagina boek QGIS Map Design
Een release van QGIS is altijd bijzonder maar inmiddels is eveneens aangekondig dat QGIS 2.14 de nieuwe “beoogde” LTR versie is. QGIS 2.8.7 is de huidige LTR versie waarin alle fouten die opgelost zijn voor alle versies van 2.8 t/m 2.14.0 ook zijn opgelost (indien van toepassing) in 2.8.
Een (Long Term Release) LTR versie heeft twee voordelen, deze is erg stabiel en qua functionaliteit blijft deze lang ongewijzigd zodat instructies, handleidingen, boeken en cursussen gebaseerd op een LTR versie ook wel even meegaan. Zodra QGIS 2.16 uitkomt, beschikken wij daadwerkelijk over de nieuwe QGIS 2.14 LTR versie! Deze versie draagt als naam QGIS Essen omdat het een fantastische locatie was waar twee hackfesten, bijeenkomsten voor QGIS ontwikkelaars en anderen, werd gehouden in het Linux Hotel. Ik bezocht beide hackfesten en ze waren bijzonder inspirerend en productief.
Splashscreen QGIS 2.14.0 Essen
Na QGIS 2.14 wordt er gestart met de megaklus om QGIS, die nu is ontwikkeld op het Qt 4 framework en Python 2.7,  te bouwen op het Qt 5 framewerk en Python 3.5. Dat is zo ongeveer vergelijkbaar met een klus als het vervangen van de fundering van een flatgebouw. In de aanloop naar dit werk toe is begonnen met het voorbereidende werk door een hele goed test infrastructuur op te zetten waarbij de vele unit-testen er voor gaan zorgen dat dit ook gaat lukken.
Ook al is QGIS 2.14 nog niet de LTR versie van QGIS, toch is het al verstandig om boeken en cursussen te baseren op deze nieuwe versie!
Het eerste boek dat is uitgegeven voor QGIS 2.14 is er al! Het boek QGIS Map Design is geschreven door Anita Graser & Gretchen N. Peterson en uitgegeven door Locate Press van Gary Sherman (de grondlegger van QGIS). Dit is het eerste boek waarbij de focus ligt op hoe je met alle mogelijkheden die QGIS te bieden heeft, zelf de meest geweldige kaarten kunt maken.
Het boek bestaat uit een hele reeks “recepten”, volledig uitgewerkte praktische voorbeelden, waarbij verondersteld wordt dat de kennis die je opdoet in de eerste basisrecepten in volgende recepten kunt toepassen.
Ik kon niet wachten en heb het 200 bladzijden tellende boek in PDF-formaat gekocht van Locate Press. Opmerkelijk, je kunt het boek behalve met een kredietkaart ook kopen in bitcoins! Je ontvangt bij de aankoop van een PDF een gepersonaliseerde PDF met onderaan elke bladzijde een copyright statement. In die van mij staat:
“Copyrighted material generated for Diethard Jansen on 2016-03-02 do not distribute”
Ik verwacht nog heel veel plezier te gaan beleven aan QGIS 2.14 en van dit boek!
Wat QGIS 2.14 allemaal te bieden heeft?
Kijk daarvoor op de Visuele lijst met aanpassingen.

One thought on “Nieuwe release QGIS + boek!

  1. ik heb een vraagje. Ik werk met apple en heb besturingssysteem el capitan. Is er al een qgis versie voor deze versie. tot dusver kon ik alleen oudere versies vinden. of is bekend wanneer er weer een nieuwe apple versie komt ?
    ik ben erg benieuwd.
    met vriendelijke groet,
    Antal Zuurman

  2. Met deze lange termijnversie van QGIS krijg ik in toenemende mate bij de geoprocessingfunctie kruisingen (intersectie) te maken met dubbele tot zelfs vierdubbele doorsnedepunten, bij een kruising van punten en vlakken/polygonen. Is dit te voorkomen, bij de functie verschil (difference) is dat namelijk niet het geval? Heeft iemand een oplossing voor mij?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *