One thought on “Zelf met de BGT in QGIS werken

 1. Onlangs heb ik PostgreSQL geïnstalleerd met Postgis. De BAG en BGT heb ik ingelezen in de database en vanuit Qgis kan ik verbinding maken en lagen aanwijzen die ik in de viewer wil zien.
  Als ik het project bestand uit dit bericht download dan krijg ik bij inladen van het project 67 probleemlagen op te lossen. Het probleem lijkt niet in de verbinding te zitten omdat die vergelijkbaar is met de andere verbinding. Met notepad++ het password weggehaald maar dat werkt niet. Volgens mij moet port-5432 zijn port=5432 maar dat helpt ook niet.
  Want kan de reden zijn dat Qgis weigert de lagen in te laden? Misschien een versieconflict? Ik heb Qgis 2.18.16, postgres 10.2 met pgAdmin4 2.1.

  1. Hallo, sinds 2018 heten de geometrie-velden in de BGT PostGIS NL-Extract dump anders (het waarom voert te ver om dat hier uit te leggen). Dat betekent dat ik mijn QGIS BGT projectbestand nog moet aanpassen. Dit moet ik gaan inplannen, ik hoop daar binnen een week aan toe te komen.

   1. Zojuist een nieuwe versie van de zipfile met het QGIS BGT project geplaatst. De downloadlink blijft hetzelfde. Je vindt in de zipfile twee QGIS projectbestanden: v35 voor de PostGIS BGT dumps van vóór 2018, en een v42 voor de PostGIS BGT dumps vanaf 2018.

 2. linux mint 18 mate
  ik probeer BGT te installeren
  in pgadminIII maak ik een nieuwe database bgt2018 met postgis extensie
  in qgis test ik de verbinding, die werkt
  Ik download nlextract backup naar map op mijn computer
  in pgadmin kies ik dat bestand, en klik op herstellen
  hij begint ( in stilte) te werken
  na 20 minuten begint mijn muziek te hakkelen, en kan ik mń muis nauwelijks meer bewegen.
  ik herstart de computer
  Dan kijk ik in qgis naar de database bgt2018, en die bestaat, is gedeeltelijk gevuld met lagen die ook laden, maar veel van de lagen hebben een driehoekje met uitroepteken erin: die zijn kennelijk niet gevuld.
  Oftewel: hij krijgt de backup niet hersteld.
  wat te doen ?
  vast dank voor het antwoord

  1. Hallo Willem,
   De BGT is de allerzwaarste basisregistratie die de overheid heeft. De PostGIS backup is meer dan 10 GB. Afhankelijk van het aantal cores in je PC kan het tot drie kwartier duren om de backup te herstellen.
   Als je PC halverwege vastloopt, dan vrees ik dat er nog maar één oplossing resteert: een nieuwe PC kopen, bij voorkeur met 64 GB geheugen.
   De database moet trouwens ‘bgt’ heten, niet ‘bgt2018’, anders kan het QGIS projectbestand de datalagen niet vinden. Of je moet dat tekstbestand aanpassen natuurlijk.
   Succes!

 3. BGT gedownload eind augustus via PostGis/SQL geinstalleerd, wel ongeveer 3 uur bezig geweest: 8 MB geheugen en één processor-thread gebruikt? i5-7500+ negende editie met 8 GB geheugen. Standaard instellingen, geen andere gevonden hier als uitleg.
  Resultaat 40GB database, 5 GB temp bestanden,update maandelijks niet mogelijk?
  Is het niet mogelijk om (half) jaars een backup te maken, dan maandelijks de database te updaten met de verschillen? Scheelt tijd om te downloaden, bij te werken en serverruimte.

  1. De BGT is de zwaarste basisregistratie van de overheid. Begin hier pas aan als je een PC hebt met 32 GB (liefst 64 GB) intern geheugen, en minimaal 1 TB SDD schijf. Zeker geen oude harde schijven gebruiken.
   De BGT in PostGIS wordt maandelijks ter beschikking gesteld door nlextract.nl. Zij hebben veel gebruikers die graag het maandelijkse ritme willen blijven handhaven.

 4. Hallo Jan-Willem,
  Bedankt voor je heldere uitleg. Toch krijg ik het niet helemaal voor elkaar. Ik krijg de volgende foutmelding:
  “—D:/Program Files/PostgreSQL/9.3/bin\pg_restore.exe –host localhost –port 5432 –username “postgres” –dbname “bgt” –no-password “Z:\BGTNL\bgt-20190216.backup”
  pg_restore: [archiver] unsupported version (1.13) in file header
  Process returned exit code 1.”

  Ligt dat aan de data? of moet ik de PostGIS updaten?
  Alvast hartelijk dank,
  Edwin Pleijsier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *