PDOK services plugin: nieuwe services EN PDOK Locatieserver!

Een korte post om te laten weten dat er nieuwe versies beschikbaar zijn van de ‘PDOK services plugin’.

De Bodemkaart 1:50000 als WMS en WFS
De Bodemkaart 1:50000 als WMS en WFS

Voor QGIS3 is er de versie 3.1.0, en voor QGIS 2.x is er 0.16.
De belangrijkste verandering is nodig omdat de PDOK Geocoderservice (die nu wordt gebruikt) aan het eind van dit jaar verdwijnt.
Daarvoor in de plaats komt de PDOK Locatieserver (https://www.pdok.nl/nl/producten/pdok-locatieserver)
en die wordt nu in de plug als service aangeroepen.
Op dit moment alleen de zogenaamde ‘free’ service, maar in een volgende versie OF plugin zal de ‘suggest’ service
worden gebruikt in combinatie met de QgsLocator interface van QGIS.
Zoeken op Apollolaan in Amsterdam
Zoeken op Apollolaan in Amsterdam

Nieuwe services
Daarnaast zijn er een aantal nieuwe lagen bijgekomen: we springen van 7570 naar 8645 lagen!
De belangrijkste op een rijtje:
# Administratieve Eenheden (INSPIRE geharmoniseerd)
# BAG Terugmeldingen
# CBS Wijken en Buurten 2017
# Geluidskaarten Schiphol
# Geluidskaarten spoorwegen
# Geografische Namen (INSPIRE geharmoniseerd)
# Geomorfologischekaart 1:50.000 (zie screenshot: de Bodemkaart van Nederland)
# Transport Netwerken – Kabelbanen (INSPIRE geharmoniseerd)
# Vervoersnetwerken – Waterwegen (INSPIRE geharmoniseerd)
TopRaster lagen
Een set van al langer bestaande WMS lagen is de TopRaster kaartlagen: top25/50/100/250/500/1000raster. Nadeel van de inrichting is echter dat ze schaalafhankelijk zijn, MAAR daarbij in de schalen dat ze NIET zichtbaar zijn een wit vlak teruggeven. Daardoor is zo’n kaartlaag niet bruikbaar als tussenlaag in een project.
Om nu te zorgen dat de set van Raster services te gebruiken zijn, kun je ze natuurlijk stapelen, en QGIS zelf die kaartlagen uit laten schakelen wanneer ze niet in ‘zichtbereik’ zijn. Dat heb ik gedaan, je ziet dan zoiets:
Naarden in de 1:25000 Raster kaart
Naarden in de 1:25000 Raster kaart

Het is even wat gepiel, maar dan heb je een projectje wat je eventueel kunt gebruiken als basis project. Ik heb de project file even gezipped, en die is hier: PDOK TopRaster project te downloaden. Wel even unzippen voordat je het project kunt openen.
Plezier weer met QGIS en de plugin(s).

One thought on “PDOK services plugin: nieuwe services EN PDOK Locatieserver!

 1. Hoi, Ik gebruikte de oude geocodeerder veelvuldig. Voor redelijke grote batches. De geocodeerder plugin was werkelijk super snel! De nieuwe plugin voor QGIS 2.xx lijkt dat niet meer te doen. Doe ik iets verkeerd?

 2. Hoi, ik denk dat je het niet hebt over de pdokserviceplugin, die maar 1 adres tegelijk kan geocoderen, maar over de pdokbaggeocoder: http://plugins.qgis.org/plugins/pdokbaggeocoder/
  Daarin kon je een text file opgeven die hij dan 1 voor 1 geocodeerde.
  Maar sinds 1 april ligt de oude geocodeerservice van pdok eruit, en is vervangen door een nieuwe andere api (https://www.pdok.nl/nl/producten/pdok-locatieserver)
  Ik denk dat de pdokbaggeocoder plugin daar nog niet voor is aangepast. Je zou de auteur van die plugin (Eelke Jager) moeten benaderen om te kijken of hij daar zin/tijd voor heeft. Of een issue aanmaken op github https://github.com/Lytrix/pdokbaggeocoder/issues Als je mij een persoonlijk email stuurt kan ik je zijn mail wel sturen.

 3. Beste Richard,
  Enorm bedankt voor het maken van deze geweldige plugin! Ik loop alleen vaak tegen 1 ding aan. Ik kan met QGIS raster layers die ik uit de PDOK plugin heb gehaald (zoals bijv. AHN3 of bodem) niet clippen en/of bewerken. Ik wil graag contourlijnen maken bijv., ik heb elk mogelijk formaat en web service geprobeerd, maar telkens als ik probeer te clippen of meteen de contour tool probeer te gebruiken, krijg ik een foutmelding (OUTPUT.tif: No such file or directory). De enige ‘workaround’ lijkt om alsnog naar de PDOK website te gaan en daar het bestand handmatig te selecteren en downloaden voor de relevante regio.
  Kortom, (hoe) is het mogelijk raster bestanden uit de PDOK plugin te downloaden en vervolgens te selecteren en bewerken?
  Hartelijk dank!

 4. Beste Richard,
  Bedankt voor je snelle antwoord. Ik heb alle bestandsformaten via WCS geprobeerd voor AHN3 (inclusief float32 raw), maar ik kan er alsnog niet mee ‘aan de slag’. Enkel en alleen bekijken helaas. Ik krijg telkens dezelfde foutmelding:
  GDAL command output:
  /bin/sh: /var/folders/pt/rsm85cc91vj21m3_20yptb6r0000gn/T/processing_b5be70106a1449f8b3e3ec1749fa3fa0/c55024ac83cc48c78639aea4d2af5df0/OUTPUT.tif: No such file or directory

 5. Bovendien, en dat is het vervelendst, kan ik ook geen tile of deelgebied selecteren, waardoor ik de tiff van heel NL moet inladen, die natuurlijk enorm veel geheugen vraagt. Hoe kom je aan die file van alleen haarlem? De enige manier die ik ken, is via de download page van PDOK/AHN3 zelf. Maar dat is nou juist het extra werk wat ik hoopte te omzeilen met de plugin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *