Je eerste 3-D kaart in QGIS 3.0

Hoera, QGIS 3.0 ondersteunt het maken van 3-D kaartbeelden! Maar wat komt daar allemaal bij kijken? Wat zijn de “let-opjes”? Deze blog helpt je om in een paar minuten een eerste indrukwekkend 3-D kaartbeeld op het scherm te toveren. Bedenk wel dat de 3-D view nog wat buggy is in QGIS 3.0; word niet ontmoedigd door een crash zo nu en dan.
1. Zorg ervoor dat je Richard’s onvolprezen PDOK plugin hebt geïnstalleerd.
2. Maak een nieuw project aan in QGIS met CRS EPSG:28992.
3. Voeg via de PDOK plugin de “ahn2_5m” WCS laag toe aan je project. Je zou een zwart vlak moeten zien verschijnen. Vink de zichtbaarheid ervan uit.
4. Voeg via de PDOK plugin de “opentopo” kaart toe aan je project. OpenTopo heeft van zichzelf al hillshading, dus dat helpt voor het realisme van het eindresultaat.
5. Zoom de kaart in naar een gebied met wat reliëf, bijvoorbeeld de Grebbeberg, Veluwezoom of het Zuid-Limburgs landschap. Zoom in tot ten minste 1:10.000.
6. Open de eigenschappen van de ahn2_5m laag, ga naar transparantie, en voeg bij “extra waarde voor geendata” de waarde -3.4028234663852886e+38 in. Als je dit vergeet dan probeert QGIS op water (waar geen goede AHN2 waarden zijn) heel diep te gaan en daar loopt hij op vast.
7. Kies in het menu “beeld” voor “nieuwe 3D kaartweergave” en wacht geduldig totdat hij de initiële tegels heeft geladen.
8. Klik op het gereedschap menu-icoon, en stel de ahn2_5m in als de hoogtelaag. Stel een verticale schaal in van 2 of 3 (of meer als je wilt lachen).
8. Stel de grootte van je 3D-window met de muis naar smaak in. Zoom desgewenst nog iets meer in. Wacht weer totdat de tegels zijn geladen.
9. Houd de Shift toets ingedrukt terwijl je met de muisknop ingedrukt naar links-rechts beweegt (x,y roteren) en naar boven-beneden (z roteren).
10. Druk op printscreen of kies save as image uit het menu.
Zo kun je bijvoorbeeld de volgende kaartbeelden maken.
201803-3d-lemelerberg
Lemeler- en Archemerberg, Overijssel.
201803-3d-gulperberg
Zicht op de Gulperberg, Zuid-Limburg.
Dit is natuurlijk slechts het begin. Als je data hebt over hoogtes van gebouwen, dan is dat een volgende stap. Maar het maken van je eerste 3-D kaart kan dus echt in vijf minuten.
Zie ook een 3D animatiefilmpje van Valkenburg met de AHN2 en luchtfoto data van PDOK: https://www.youtube.com/watch?v=VxOlIFe9WHw
Andere tips? Deel ze vooral hier!
Jan-Willem van Aalst

One thought on “Je eerste 3-D kaart in QGIS 3.0

 1. Zeer mooie uitleg Jan Willem alleen is onder eigenschappen > transparantie het item “Geen data” niet aan te vinken zoals alle items op het blad.

 2. Deze optie heeft geen vinkje, je moet gewoon de beschreven waarde (-3.4028234663852886e+38) in het tekstveld erachter plakken. Als dat niet lukt, dan heb je waarschijnlijk niet de WCS service van de AHN2_5m geladen in de PDOK Plugin. Dat luistert nauw! Veel succes,
  JWvA

 3. Het is inderdaad een leuke functie en heel makkelijk. Maar ik loop tegen een ander probleem aan, nl de rendering. Dat zit ook in QGis2.x en ook in de platte versie.
  Als ik een wms neem, bijvoorbeeld opentopo of brt, dan worden deze heel mooi getekend op de nette schalen 10.000 of 50.000 of 12.500 etc. Maar als ik willekeurig inzoom, dan krijg ik een ‘vieze bende’ ofwel gepixelde letters en randen.
  Hoe rendert QGIS en waar kan ik het instellen? Ik heb de rendering options bekenen en daar lijken geen vreemde dingen in te zitten. instellingen aanpassen had ook geen verbeterd effect. Het zal toch niet komen door mijn videokaart, dan zouden de wms-en en andere plaatjes altijd slecht moeten zijn…

 4. Klopt, tiles worden op andere schalen dan 1:3175 en factoren daarvan korrelig gerenderd. Er is wel wat aan te doen.
  Bij eigenschappen van zo’n laag, onderdeel “Stijl”, zie je “Resample” staan. Dat staat nu steeds op Nearest neighbour. Ga daar eens mee spelen. QGIS heeft nog wel een bug dat als je smooth rendert, hij een zoomniveau te weinig toont waardoor de kaart alsnog niet goed leesbaar is.
  Alternatief is dat je, als je de PDOK plugin hebt, je bij menu “Beeld”, dan “panelen” de tegelschaal schuiver selecteert. Dan zou je kaartbeeld scherp moeten zijn en blijven. Helaas doet die het ook nog niet altijd goed, heb ik gemerkt.
  Blijft dus behelpen.

 5. Alternatief is de plugin QGIS2threeJS te gebruiken voor 3D rendering. Ik vind het pannen en tilten daar iets prettiger in werken. De plugin heeft daarbij ook als voordeel dat je er 3D files in html/javascript mee kunt wegsaven, zodat je ze met iedere webbrowser (mits javascript aan staat) interaktief kunt bekijken. Voorbeeld: deze 3D weergave van de Quarkziz en Tenoumer inslagkraters maakte ik op die manier: https://twitter.com/Marco_Langbroek/status/991337691714174977 – tweet met plaatjes en links naar de 3D files)
  Je kunt er ook meerdere lagen (b.v. puntenlagen) mee in 3D weergeven (keuze uit verschillende vormen), zodat je bijvoorbeeld punten van interesse als 3D bolletjes op de kaart kunt weergeven. Als je een kml file met Z coordinaten gebruikt, kun je zelfs lijnen boven het landschap in 3D weergeven (bijvoorbeeld vliegroutes).

  1. Dank je Marco, goede tip. Alleen liep die plugin bij mij al gelijk consequent vast toen ik een BAG pandenbestand met extra hoogtekolom wilde inladen, om 3D gebouwen te tonen. Maar de plugin wordt vast steeds beter, ThreeJS is zondermeer interessante technologie.

 6. Is het maken van een 3d-kaart wellicht een windows only functie? Ik kan de optie beeld->nieuwe 3D kaartweergave (View->New 3D Map View) niet vinden op Ubuntu met Qgis 3.0.2.
  QGIS version
  3.0.2-Girona
  QGIS code revision
  307d082

  1. Hoi, QGIS moet zijn gecompileerd met de 3D vlag, en OF dat kan is afhankelijk van de Qt versie die je hebt in je Ubuntu versie. Ik meen dat de laatste Ubuntu wel up to date is, maar zeker de stable was the oud als ik het goed begreep.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *