BGT Import plugin vernieuwd

In een eerdere blog post schreef ik over het gebruik van BGT data in QGIS, en wat er dan allemaal mis kan gaan. Verder werd uitgelegd hoe dat opgelost kan worden met de BGT Import plugin. Helaas is (was !) het werken met die plugin nogal omslachtig.
Inmiddels is de BGT Import plugin sterk verbeterd en kun je direct vanuit QGIS de BGT downloaden. Je kunt eventueel ook een eerder gedownloade zip met BGT-data verwerken. Dat ziet er in het dialoog scherm zo uit:
bgt-import_186
Alle lagen uit de BGT worden vervolgens opgenomen in een geopackage en voorzien van een ruimtelijke index. Vervolgens worden alle lagen (indien gewenst) toegevoegd aan QGIS, met een filter op vervallen objecten en een fatsoenlijke styling.
Het resultaat ziet er dan zo uit:
selection_187
Let op: het downloaden van de BGT kan (erg) lang duren. Gelukkig maakt de BGT Import plugin gebruik van achtergrond processen (een nieuwe feature in QGIS 3) zodat je gewoon kunt doorwerken.
De plugin bevat een vrij uitgebreide help. Het kan geen kwaad deze even te lezen. Er staat bijvoorbeeld in hoe de standaard styling van de plugin vervangen kan worden door je eigen styling. Die wordt dan toegepast bij elke import die je doet. Als je mooie styling maakt, dan wordt het natuurlijk enorm op prijs gesteld als je deze deelt.

One thought on “BGT Import plugin vernieuwd

  1. Dit is wel een hele mooi functie binnen QGis. Nu zou een vervolgstap voor mij nog mooier zijn, door een conversie te kunnen doen naar een CAD-formaat (dxf kan al vanuit QGis), waarbij de openbare ruimtelabels en huisnummers ook mooi zichtbaar en leesbaar blijven.
    Nu wil ik zelf GeoKettle gaan gebruiken om de conversie uit te voeren, maar wellicht heeft iemand nog een ander idee.
    Ik hou me aanbevolen in ieder geval.
    Mvg. Ben Hoefakker

  2. Qgis 3.14 /Opensuse15.2
    Ik krijg de foutmelding “Kon plug-in ‘BGTImport’ niet laden wegens een fout bij het aanroepen van de methode classFactory() “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *