De Ruimtelijke Plannen plugin profiteert van Open Source

In een eerder bericht schreef ik dat de vernieuwde ruimtelijke plannen plugin voor QGIS makkelijker uitbreidbaar is door derden. Belangrijk, zodat volgens de beste Open Source traditie dan ook door anderen kan worden bijgedragen aan deze plugin.
Helaas is dat tot op heden niet gebeurd, maar toch vind ik deze plugin een goed voorbeeld hoe Open Source project door de bijdrage van meerdere partijen steeds beter wordt.


Geniet mee van de geschiedenis van deze plugin: De Provincie Zeeland startte het project door een stagiair een eerste versie te laten maken voor QGIS 2. Vervolgens heeft OpenGeoGroep enkele verbeteringen doorgevoerd en het project geadopteerd voor beheer.
De Provincie Zeeland gebruikte de plugin zoveel dat ze het nodig vond de plugin door OpenGeoGroep te laten migreren naar QGIS 3.
Het ingenieursbureau LBP|SIGHT liep tegen een aantal beperkingen aan en vroeg MD-kwadraat deze op te lossen. Dit leidde tot de nieuwste versie van deze plugin (3.4.3) met ondersteuning van veel meer plantypen en de mogelijkheid om uit verschillende stijlen te kiezen (door de gebruiker zelf nog uitbreidbaar).
Omdat de ruimtelijke plannen plugin ook is opgenomen in LandGoed QGIS-NL vond LandGoed het belangrijk dat er ook een help bij de plugin kwam. Daarnaast zorgde LandGoed nog voor diverse bugfixes.
Ik denk dat dit soort samenwerking een goede illustratie is van de kracht van Open Source software. Natuurlijk werkt dat alleen als partijen durven en willen een steentje bij te dragen zonder zich eraan te storen of anderen dat ook doen.
Bij deze doe ik een oproep aan alle partijen die regelmatig van Open Source software gebruik maken om een actief te kijken of ze bij kunnen dragen door (het sponsoren van) de ontwikkeling van nieuwe functionaliteit (of de altijd benodigde bug fixes natuurlijk). Het zou leuk zijn als het als antwoord op dit berichtje gemeld wordt als zoiets is gelukt.
En omdat een verhaal zonder plaatjes natuurlijk echt niet kan nog twee screenshots van de plugin:
De eerste toont de veel uitgebreidere plannenlijst (in dit voorbeeld met name de planstatussen).
zoek-ruimtelijk-plan_468
Het tweede screenshot toont het bestemmingsplan volgens de stijl “screen” die zoals de naam al doet vermoeden veel beter geschikt is voor het scherm dan de oude stijl (die nu voortleeft onder de naam “print”).
selection_469

One thought on “De Ruimtelijke Plannen plugin profiteert van Open Source

 1. Beste Marco, je spreekt van wisselen in stijlen. Waar kan ik dat vinden? Ik hoor het graag!

  1. Beste Jeroen,
   Je kunt een andere stijl kiezen via de instellingen van de plugin.
   Ga via het menu Web -> Ruimtelijke Plannen -> Instellingen en kies dan een andere Map style.
   Overigens vind je onder het menu Web -> Ruimtelijke Plannen -> Help de help van de plugin. Daar staat dit uitgelegd, maar ook hoe je zelf nog stijlen kunt toevoegen.
   Vriendelijke groet, MArco

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *