Nieuwe PDOKServicesplugin nu met metadata-link EN HR-luchtfoto’s

Een korte post om even aandacht te vragen voor de nieuwe versie van de PDOKServicesplugin.

Er zijn wat url-veranderingen geweest bij PDOK, en er is (alvast) wat gesleuteld aan de plugin om ‘m een beetje te vernieuwen, o.a. door Raymond Nijssen en Anton Bakker.

Wat misschien niet zo zichtbaar is maar het updaten wel veel makkelijker maakt, is dat de url’s niet meer handmatig worden toegevoegd, maar dat er nu een script is die het https://www.nationaalgeoregister.nl bevraagd om alle PDOK-services op te vragen en die in een voor de plugin bruikbare lijst te zetten.
Omdat de url’s allemaal uit het Nationaal Georegister komen, hebben we dus OOK de link/id naar deze Nederlandse Metadata bron! Als je nu bijvoorbeeld naar het infoblokje kijkt onder de lagenlijst als je de Actuele luchtfoto aanklikt (zoals in de afbeelding hieronder) Dan zie je daar in het blauw een aanklikbare Metadata ID, die je naar de bijbehorende Metadata-record brengt:

Een andere PDOK nieuwigheid: er zijn nu HR (Hoge Resolutie) luchtfoto’s van een groot deel van Nederland.
En dat dat nogal een verschilletje is zie je hieronder in QGIS in de gewone en HR beelden naast elkaar van mijn buurtje:

Verder nog een tip die ik me bedacht toen ik bovenstaande screendumpje ging maakte: kent iedereen de Ctrl-Tab (verberg alle panelen) en Ctrl-Shift-Tab (verberg OOK het menu)? In combinatie met F11 (full screen) kun je zo een schermvullende kaart op je scherm toveren! Mooi voor presentatie of aan de muur 🙂

One thought on “Nieuwe PDOKServicesplugin nu met metadata-link EN HR-luchtfoto’s

  1. Hoi Richard,

    Enorm bedankt voor deze onmisbare aanvulling op QGIS!
    Voor het deel van de locatieserver: ik zie hele mooie ontwikkelingen, steeds uitgebreider en beter.
    Toch zou ik graag een verzoekje doen, namelijk een zoekfilter op gemeente, dat zou voor mij (en misschien voor andere gebruikers), heel erg helpen.
    Vaak weet ik wel een straatnaam maar even niet in welke kern dit is, maar het zoekgebied zal in elk geval niet buiten mijn gemeentegrens zijn. Is zoiets mogelijk?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *