QGIS UC 2023, een soort van verslag van de aanloop

Nou, we hebben het geweten… een week internationaal QGIS hosten.

Op 18 en 19 april was de User Conference in ’s-Hertogenbosch. En aansluitend t/m zondag 23 de Contributor Meeting. Een volle week QGIS evenementen in Nederland. Wow.

Best keynote ever! Angelina Savchuk, 510.global
Best keynote ever! Angelina Savchuk, 510.global

Hoe is het zover gekomen? Eigenlijk is dat niet heel gek. Het start met de Contributor Meeting. Wereldwijd werken er mensen aan QGIS. Developers zijn bezig, documentatieschrijvers, vertalers, plugin-bouwers… en iedereen doet dat min of meer zelfstandig, met alleen online contact met anderen. Dan wil je elkaar ook wel eens ontmoeten, om zaken face-to-face door te spreken. Daarvoor zijn de Contributor Meetings. Die zijn meestal eens per jaar, en de verschillende QGIS gebruikers vechten een beetje om de eer het te mogen hosten.

In maart 2020 was het de beurt aan Nederland, dankzij met name de zware lobby van Raymond Nijssen. Omdat de QGIS versie genoemd wordt naar de plek waar de Contributor Meeting wordt gehouden stonden we ook best te stuiteren. En we weten hoe dat afliep… QGIS 3.14 is toen “Pi” gaan heten, in plaats van het geplande ’s-Hertogenbosch… maar het had ook 3.14 Home kunnen zijn. De herkansing voor Nederland kwam dit jaar pas.

Ergens in november werd gevraagd of we naast de Contributor Meeting ook een User Conference wilden organiseren. Dat gebeurt vaker, dan heb je al best een groot aantal betrokken contributors bij elkaar, het is superleuk die te combineren met gebruikers en gebruikersverhalen. Maar het was wel wat kort dag. Ook omdat we de geplande locatie nog niet helemaal vast hadden gelegd (de gemeente was erg aan het meedenken, maar we wisten op dat moment nog niet of het ook zou lukken). Het was januari dat we alles rond hadden met de locatie enerzijds, en de Project Steering Committee van QGIS anderzijds. En toen moesten we nog van alles optuigen: een call for presentations moest uit, kaartverkoop geregeld, etc. Ik zeg het niet vaak want ik ben niet zo van de ellenlange voorbereidingen, maar… het was echt kort dag.

QREW: het organiserende comité.

Wat er tussen februari en april nog allemaal voorgevallen is, daar wil ik je niet mee vermoeien. We doen even een fast-forward naar de User Conference zelf.

Maandag de last-minute voorbereidingen. Over last-minute gesproken: ik ken geen conferentie waar we zulke nieuwe en schone wc-brillen hadden. Die zijn speciaal voor ons gemonteerd op die maandag… laten we het zo zeggen: er zat nog wat lichte onrust bij de organisatoren…

En maandagavond gingen we van start met de informele borrel in de stad, speciaal voor hen die er al waren. Dat zijn dan dus met name de mensen uit het buitenland, die niet ’s ochtends het kunnen aanrijden. Vanaf dat moment voelden we ons al een stuk vrolijker: nu gaat het echt gebeuren. De eerste veertig mensen kregen hun badge (dat haalt de druk van de dinsdagochtend weg), en het was geweldig oude bekenden (en nieuwe gezichten) te treffen.

Dinsdag heb ik nog als behoorlijk hectisch ervaren. De zalen lagen een stukje uit elkaar, mensen liepen verkeerd, sommige zalen zaten overvol (er waren ongeveer evenveel mensen bij de zaal met 50 stoelen als in de zaal met 100 stoelen, dus wisselen had ook geen zin gehad)… en door de kou was de grote zaal sowieso niet zo heel populair, vooral niet bij de mensen die niet aan ons klimaat gewend zijn. Maar aan het eind van de dag was het duidelijk dat het toch wel heel netjes verlopen was. Het diner die avond was ook geweldig, en een rondje langs de tafels makend constateerde ik dat eigenlijk iedereen een leuk tafelgezelschap had.

Woensdag was een feestje. De zon kwam erbij, iedereen was vrolijk, wist de weg, en vermaakte zich uitstekend. De groepsfoto kon in de zon gemaakt worden (en natuurlijk waren er teveel mensen om netjes in een frame te passen).

Woensdag, einde lunch. Tijd voor een groepsfoto. Wordt dit ook het nieuwe splash-screen voor de developersversie van QGIS?

De contributors zijn vanaf donderdag verder gegaan, voor mij zat het erop wegens andere activiteiten. Dat was wel een beetje frusterend, ik zag de foto’s en de gesprekken op de Telegramgroep en was zo toch aanwezig, maar zonder de live contacten. Ach ja…

Ik nodig de aanwezigen bij de Contributor Meeting uit daar meer over te schrijven.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *