Communicatie is een beetje… lastig?

Naar aanleiding van de mailing aan de QGIS-NL leden van eerder deze week, kreeg ik een reactie waar ik niet echt omheen kon. Belangrijke zin hierin was: “Het valt mij op wanneer er een vraag of probleem gesteld wordt, dat daar weinig of niet op wordt gereageerd. Ik vind dat wel jammer, want dit is ook 1 van de redenen dat ik ben aangesloten“. Dat ging dan over de Matrix groep waar we binnen QGIS.NL voor hebben gekozen als primair communicatieplatform. Tsja. Ik herken dat wel ja. Ik begon een antwoord te schrijven, en voor ik het wist stond er eigenlijk iets op schrift dat ik ook wel als blog-entry kan delen. Want ik ervaar het ook wel als een probleem.

We zitten wat dat betreft een beetje in een lastige situatie. Aan de ene kant wil je als vereniging in een opensource-omgevin een beetje principieel zijn, en dus voor een opensource platform kiezen. Ook omdat de redenen om voor QGIS te kiezen vaak ook wat principieel zijn. Dat betekent dat als je zou zeggen “doe maar whatsapp als communicatiekanaal”, je een deel van de échte OSGeo mensen zou afschrikken. Tegelijkertijd zijn er ook veel gebruikers die QGIS hebben omdat dat de bedrijfsstandaard is, en gewoon helemaal niet zo met die open/gesloten verhouding bezig zijn. En die worden dan weer geacht een ander platform te gebruiken dan waar ze aan gewend zijn… Met andere woorden, je doet het nooit goed.

Dan heb je nog een ander ding, en dat is dat je met een vrij kleine groep mensen bent die allemaal het gevoel hebben dat ze het ook niet zeker weten allemaal. Als er dan een vraag komt waarvan iemand denkt dat ze mogelijk het antwoord weten, maar niet zeker zijn, dat die persoon dan liever zichzelf niet voor schut zet door mogelijk iets fouts te roepen. En dat is jammer, want dan mis je dus juist een aantal heel goede inzichten. Qua support, wat je vaak uit de groep wil halen, grijp je dan ook mis.

Als je met een issue zit dan is bij opensourcesoftware het credo altijd: “Vraag het aan de community“. Alleen zijn er dan duidelijk meer opties. De krachten bundelen zou ideaal zijn, maar om een of andere reden heeft toch iedereen op dit moment een ander favoriet platform. Als ik zo even een kleine greep doe:

 • Matrix groep van QGISNL zelf
 • Geoforum.nl, heeft een eigen QGIS tag
 • Telegram groep QGIS Community (vandaag 2335 leden, soms erg veel berichten per dag, Engels)
 • Signal groep Team OSGeo NL (meer dan alleen QGIS, en ook info over internationale FOSS4G)
 • En dan zijn er nog de mailinglists (https://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/qgis-user), een beetje oldschool, maar nog steeds dagelijks in gebruik.

Het is dus allemaal een beetje verspreid… en dat maakt het lastig.We kunnen wel een allesomvattende chatforumoplossing bedenken, maar dan lopen we ongetwijfeld in de valkuil van de prolifererende standaarden…

Er is op zich wel een case te maken voor het aangaan van een supportcontract met een partij die dit commercieel aanbiedt. We hebben het er binnen de OpenGeoGroep al vaker over gehad. En daar zitten natuurlijk wel de specialisten bij elkaar. Als er meer partijen zijn die support willen inkopen dan kan er ook iemand echt voor vrijgemaakt worden natuurlijk (als aanbieder een supportcontract afsluiten met één afnemer is echt onbegonnen werk, dat kan gewooon niet uit). Dus daar hikken we wel een beetje tegenaan. Het zou mooi zijn als er gelijk massa gemaakt kan worden, als afnemers ook de krachten bundelen en besluiten met twintig partijen tegelijk een supportaanbieding uit te vragen. Dan is er de ruimte een communitymanager aan te stellen die ook de support gaat faciliteren.

Tot die tijd is het zaak de verschillende kanalen in de gaten te blijven houden. Soms even na te denken waar je een vraag post, en misschien dat maar direct op twee kanalen doen (cross-posting wordt in het algemeen niet gewaardeerd, maar met het zinnetje: “Sorry dat ik dit even cross-post, vraag staat ook elders uit” haal je een hoop kou uit de lucht). En belangrijk: als je het juiste antwoord hebt ontvangen of zelf gevonden, post dat ook even als antwoord op je eigen vraag. Dan is de melding ook gelijk netjes afgerond.

 

QGIS UC 2023, een soort van verslag van de aanloop

Nou, we hebben het geweten… een week internationaal QGIS hosten.

Op 18 en 19 april was de User Conference in ’s-Hertogenbosch. En aansluitend t/m zondag 23 de Contributor Meeting. Een volle week QGIS evenementen in Nederland. Wow.

Best keynote ever! Angelina Savchuk, 510.global
Best keynote ever! Angelina Savchuk, 510.global

Hoe is het zover gekomen? Eigenlijk is dat niet heel gek. Het start met de Contributor Meeting. Wereldwijd werken er mensen aan QGIS. Developers zijn bezig, documentatieschrijvers, vertalers, plugin-bouwers… en iedereen doet dat min of meer zelfstandig, met alleen online contact met anderen. Dan wil je elkaar ook wel eens ontmoeten, om zaken face-to-face door te spreken. Daarvoor zijn de Contributor Meetings. Die zijn meestal eens per jaar, en de verschillende QGIS gebruikers vechten een beetje om de eer het te mogen hosten.

In maart 2020 was het de beurt aan Nederland, dankzij met name de zware lobby van Raymond Nijssen. Omdat de QGIS versie genoemd wordt naar de plek waar de Contributor Meeting wordt gehouden stonden we ook best te stuiteren. En we weten hoe dat afliep… QGIS 3.14 is toen “Pi” gaan heten, in plaats van het geplande ’s-Hertogenbosch… maar het had ook 3.14 Home kunnen zijn. De herkansing voor Nederland kwam dit jaar pas.

Ergens in november werd gevraagd of we naast de Contributor Meeting ook een User Conference wilden organiseren. Dat gebeurt vaker, dan heb je al best een groot aantal betrokken contributors bij elkaar, het is superleuk die te combineren met gebruikers en gebruikersverhalen. Maar het was wel wat kort dag. Ook omdat we de geplande locatie nog niet helemaal vast hadden gelegd (de gemeente was erg aan het meedenken, maar we wisten op dat moment nog niet of het ook zou lukken). Het was januari dat we alles rond hadden met de locatie enerzijds, en de Project Steering Committee van QGIS anderzijds. En toen moesten we nog van alles optuigen: een call for presentations moest uit, kaartverkoop geregeld, etc. Ik zeg het niet vaak want ik ben niet zo van de ellenlange voorbereidingen, maar… het was echt kort dag.

QREW: het organiserende comité.

Wat er tussen februari en april nog allemaal voorgevallen is, daar wil ik je niet mee vermoeien. We doen even een fast-forward naar de User Conference zelf.

Maandag de last-minute voorbereidingen. Over last-minute gesproken: ik ken geen conferentie waar we zulke nieuwe en schone wc-brillen hadden. Die zijn speciaal voor ons gemonteerd op die maandag… laten we het zo zeggen: er zat nog wat lichte onrust bij de organisatoren…

En maandagavond gingen we van start met de informele borrel in de stad, speciaal voor hen die er al waren. Dat zijn dan dus met name de mensen uit het buitenland, die niet ’s ochtends het kunnen aanrijden. Vanaf dat moment voelden we ons al een stuk vrolijker: nu gaat het echt gebeuren. De eerste veertig mensen kregen hun badge (dat haalt de druk van de dinsdagochtend weg), en het was geweldig oude bekenden (en nieuwe gezichten) te treffen.

Dinsdag heb ik nog als behoorlijk hectisch ervaren. De zalen lagen een stukje uit elkaar, mensen liepen verkeerd, sommige zalen zaten overvol (er waren ongeveer evenveel mensen bij de zaal met 50 stoelen als in de zaal met 100 stoelen, dus wisselen had ook geen zin gehad)… en door de kou was de grote zaal sowieso niet zo heel populair, vooral niet bij de mensen die niet aan ons klimaat gewend zijn. Maar aan het eind van de dag was het duidelijk dat het toch wel heel netjes verlopen was. Het diner die avond was ook geweldig, en een rondje langs de tafels makend constateerde ik dat eigenlijk iedereen een leuk tafelgezelschap had.

Woensdag was een feestje. De zon kwam erbij, iedereen was vrolijk, wist de weg, en vermaakte zich uitstekend. De groepsfoto kon in de zon gemaakt worden (en natuurlijk waren er teveel mensen om netjes in een frame te passen).

Woensdag, einde lunch. Tijd voor een groepsfoto. Wordt dit ook het nieuwe splash-screen voor de developersversie van QGIS?

De contributors zijn vanaf donderdag verder gegaan, voor mij zat het erop wegens andere activiteiten. Dat was wel een beetje frusterend, ik zag de foto’s en de gesprekken op de Telegramgroep en was zo toch aanwezig, maar zonder de live contacten. Ach ja…

Ik nodig de aanwezigen bij de Contributor Meeting uit daar meer over te schrijven.

 

QGIS User Conference 2023

Volgens mij weet iedere QGIS gebruiker het ondertussen wel: QGIS 3.30 heet ‘s-Hertogenbosch, en dat is omdat de Contributor Meeting daar gehouden wordt van 21-23 april. En voorafgaand daaraan organiseren we een Internationale User Conference!

We naderen nu heel snel de deadline voor de early bird tickets. Dat zijn de goedkopere tickets, die we gebruiken om de aantallen voor alle activiteiten te bepalen. Dus kijk op uc2023.qgis.nl, zorg dat je snel je ticket besteld, en kom!

 

QGIS in het veld

Hoera, weer een activiteit op locatie!

Op woensdag 28 september zijn we te gast bij het opleidingscentrum van de VRBZO (VeiligheidsRegio Brabant Zuidoost). En het idee is dat we naar buiten gaan: we gaan QGIS meenemen in het veld.

Dat hebben we breed geïnterpreteerd. Je kan QGIS zelf meenemen in het veld (laptopje onder de parasol is altijd een goed idee), maar het zwaartepunt gaat wel wat meer liggen op inwinnen en inspecteren. Daarvoor zijn twee veldapps beschikbaar, elk met hun eigen manier om QGIS te bedienen: MerginMaps en QField. We gaan met die twee met elkaar wat dingen uittesten.

De brandweer heeft een opzet klaar die ze willen demoën, en waar ze graag wat feedback op willen. Daarnaast is er een startersworkshop. En verder gaan we ook aan de slag: ervaring opdoen, dingen uitzoeken, elkaar verder helpen… je kan eigen ideeën en vragen inbrengen (dat kan vooraf, maar ook ter plekke). De lunch is uiteraard geregeld.

Voor leden gratis, niet-leden betalen 25 euro (wat niet geheel toevallig ook de prijs is van een jaarlidmaatschap) of mogen ter plekke lid worden. Aanmelden via eventbrite!

Zie je in Waalre.

QGIS on Windows: Oops … Could not load qgis_app.dll message

Sometimes after a Windows update, or after a QGIS update Windows users see the dreaded “Oops, looks like an error loading QGIS’… Could not load qgis_app.dll…” message

In short it means that one of the main libraries of QGIS cannot be fully loaded, because it is actually depending on other libraries, which (apparently) are not OK or available.

The 2 main reasons (I am aware of, please correct me if I am wrong), actually depend on your type of QGIS installation:

1) if you have installed QGIS with the “QGIS Standalone Installer” (the .msi version), the reason can be that the ‘opencl.dll’ version or install is messed up by Windows. For example see: https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/opencldll-is-missing/de5a9687-c53d-4f33-8b28-47dc8115e745 As you can see it is not only QGIS having issues with it.

The solution is to make sure you have the good copy of opencl.dll either in the QGIS install dir OR in the c:/windows/system32 directory. See https://github.com/qgis/QGIS/issues/44806#issuecomment-908976764 for more info about it.

OpenCL is a framework to make it possible to share/move calculations to your graphics-card for parallel/faster processing: https://en.wikipedia.org/wiki/OpenCL.

(also check the second point below)

2) if you have installed QGIS using the OSGeo4W network Installer, the opencl.dll can also be a problem, BUT in that case there is sometimes an issue in which the scripts gis-bin.env or qgis-dev-bin.env files are vanished from your system. Those env files (in the QGIS/bin directory) are there to define the right PATH’s for QGIS and it’s libraries to find other libraries or elements needed.

As said sometimes (virus scanners?) do remove that script(s, one of each version of QGIS), so be sure those are there, or copy them from an other QGIS installation.

3) another opencl and QGIS related issue, see https://github.com/qgis/QGIS/issues/45507, is the one which tells you: “Can not find procedure entry point clCreateCommandQueueWithProperties in the DLL file C:\OSGeo4W\apps\qgis\bin\qgis_core.dll” or similar.

The solution to that is also to copy the right opencl.dll to make it available to QGIS again.

Hope this helps some people.

Nieuwe PDOKServicesplugin nu met metadata-link EN HR-luchtfoto’s

Een korte post om even aandacht te vragen voor de nieuwe versie van de PDOKServicesplugin.

Er zijn wat url-veranderingen geweest bij PDOK, en er is (alvast) wat gesleuteld aan de plugin om ‘m een beetje te vernieuwen, o.a. door Raymond Nijssen en Anton Bakker.

Wat misschien niet zo zichtbaar is maar het updaten wel veel makkelijker maakt, is dat de url’s niet meer handmatig worden toegevoegd, maar dat er nu een script is die het https://www.nationaalgeoregister.nl bevraagd om alle PDOK-services op te vragen en die in een voor de plugin bruikbare lijst te zetten.
Omdat de url’s allemaal uit het Nationaal Georegister komen, hebben we dus OOK de link/id naar deze Nederlandse Metadata bron! Als je nu bijvoorbeeld naar het infoblokje kijkt onder de lagenlijst als je de Actuele luchtfoto aanklikt (zoals in de afbeelding hieronder) Dan zie je daar in het blauw een aanklikbare Metadata ID, die je naar de bijbehorende Metadata-record brengt:

Een andere PDOK nieuwigheid: er zijn nu HR (Hoge Resolutie) luchtfoto’s van een groot deel van Nederland.
En dat dat nogal een verschilletje is zie je hieronder in QGIS in de gewone en HR beelden naast elkaar van mijn buurtje:

Verder nog een tip die ik me bedacht toen ik bovenstaande screendumpje ging maakte: kent iedereen de Ctrl-Tab (verberg alle panelen) en Ctrl-Shift-Tab (verberg OOK het menu)? In combinatie met F11 (full screen) kun je zo een schermvullende kaart op je scherm toveren! Mooi voor presentatie of aan de muur 🙂

Sprekers gezocht voor QGIS track FOSS4GNL

Op 20 oktober is de FOSS4GNL, dé Nederlandse conferentie over alles wat met open source GEO te maken heeft. Traditioneel is er ook weer een QGIS track, ditmaal georganiseerd door de QGIS Gebruikersgroep Nederland. En dan is de grote vraag natuurlijk: “Wat wil jij zelf vertellen of laten zien over QGIS?”. Kortom, dit is de call for presentations, de kans om een mooi verhaal over jouw eigen QGIS ervaring te vertellen. Bijvoorbeeld over plugins, toepassingen of bijdragen aan de QGIS community. De presentaties in deze track zijn 20 minuten inclusief vragen. Je kunt je aanmelden via de FOSS4GNL website. Deadline voor de call is vrijdag 10 september 2021.

Wat heeft de vereniging eigenlijk gedaan het afgelopen jaar?

Naar aanleiding van een vraag van een potentieel lid, waarbij de best terechte vraag werd gesteld “wat doet de vereniging eigenlijk, ik vind er zo weinig over op de website” is het tijd voor een kort blogpostje hierover.

En ja, natuurlijk, er is het afgelopen jaar geen enkele fysieke bijeenkomst geweest. Maar daarvan durf ik toch wel een beetje de schuld te geven aan wat externe factoren. Of eigenlijk, één specifieke. Tot onze grote frustratie was ongeveer het eerste dat niet doorging het QGIS hackfest (pardon, de contributor meeting), die voor de allereerste keer in Nederland gehouden zou worden. Maar dat wil niet zeggen dat er verder niks gebeurd is. Alleen, dat is niet altijd heel erg duidelijk naar buiten gecommuniceerd. Op zich is dat ook niet nodig, de vereniging communiceert dat wel intern, maar het is wel leuk om er wat over te zeggen.

Om te beginnen: we zijn een do-ocracy. Dat betekent dat we dat doen wat de leden doen. Dat heeft dit jaar geleid tot de volgende zaken:

 • Deelname aan (als sprekers) de QGIS open days. Dit zijn de activiteiten die door de internationale QGIS community op de laatste vrijdag van de maand worden georganiseerd. Zie voor komende vrijdag bijvoorbeeld deze, waar dan nu een keer geen Nederlanders op het programma staan. Dat kan een volgende keer wel weer 😉
 • We hebben onze stem uitgebracht voor het QGIS grant programme. Dat mogen we als officiele User Group. Daarvoor hebben we de voorstellen ingebracht bij de leden, die hebben daarop gereageerd, dat heeft tot de stemming geleid.
 • Het inbrengen van de voorstellen is gedaan via onze Matrix-groep, die we afgelopen jaar in leven hebben geroepen. Daarlangs vindt de interne communicatie plaats. Meer info hierover (“What is the Matrix?”) lees je in een blogpost van Mariëlle hierover.
 • Er is ook een online ledenvergadering gehouden (op 9 december, de statutaire eerste verjaardag van de vereniging).
 • We hebben met een team meegedaan aan een hackaton van Unesco-IIEP, waar we mee hebben gedaan om het plannen van schoolpopulaties wereldwijd in QGIS te verbeteren. Met als leuke spin-off dat de organisator van Unseco-IIEP, Amélie Gagnon, is uitgenodigd als keynote speaker op de FOSS4GNL in oktober dit jaar.
 • Voor de FOSS4GNL 2021 is een team samengesteld om de QGIS-track te organiseren. Die zijn afgelopen week voor het eerst (virtueel) bij elkaar gekomen om de voorbereidingen te treffen.

Kortom, best een mooi lijstje voor dit corona-jaar… En als we komend jaar dan wél gewoon de QGIS developer meeting in Nederland weten te krijgen, en er leden zijn die ook nog een QGIS kennissessie (of twee) op willen tuigen, dan gaat dat dit jaar er alleen maar mooier uitzien.

Oh, en mocht je wat gemist hebben: haak aan bij de matrix-groep. Alle activiteiten die we doen worden daarin voorgelegd, met de vraag of je mee wil doen. Nou ja, de uitnodigingen voor de ledenvergadering zijn ook per mail gegaan, maar verder wordt alles voorgelegd via matrix.

Nieuwe PDOKservicesplugin: Lufo 2020 en onthoudt 2 favorieten kaartlagen

Er is een nieuwe versie van de PDOKservices plugin voor QGIS

Naast dat er een paar veranderingen zijn in in de kaartlagen (waaronder toevoeging van Luchtfoto 2020), is er een nieuwtje toegevoegd.

De button bevat een kleine dropdown waar je je 2 lievelingskaartlagen als favoriet kunt bewaren.

Ikzelf zet daar bijvoorbeeld de 2020 Luchtfoto en de OpenTopo kaart in, om met 1 klik (zonder tussenkomst van de dialoog) de laag te kunnen laden.

Als je start zie je daar ‘Favoriet 1’ en ‘Favoriet 2’:

Als je die kiest krijg je een popup:

Waarna je met de rechtermuisknop je favoriete laag kunt selecteren.

Die zal dan in het mini-menuutje van de knop aanwezig zijn.

Plezier!

Vrijdag 29 januari: een Ask Me Anything sessie over het beheer van QGIS

QGIS krijg zo’n beetje iedere maand wel een update. Voor beheerders kan dat best lastig zijn, en iedereen kan zich voorstellen dat je in een grote organisatie niet iedere versie steeds bij kan houden. Welke wil je écht installeren, en hoe kan je het het beste aanpakken in grotere beheersorganisaties?

Het releaseschema biedt wel hulp, maar wat betekent LTR nou eigenlijk precies, en wat is dan het verschil met LR? En leg maar eens FF uit ;-).

Vrijdag 29 januari om 16:00 geven Raymond en Richard uitleg. In de basis is de uitleg zelf niet heel uitgebreid, je wordt vooral ook uitgenodigd vragen te stellen en het gesprek aan te gaan. Het heet niet voor niks een Ask Me Anything!

Ze doen dit op Jitsi, https://meet.jit.si/qgisnl-release-amaQGIS