QGIS User Conference 2023

Volgens mij weet iedere QGIS gebruiker het ondertussen wel: QGIS 3.30 heet ‘s-Hertogenbosch, en dat is omdat de Contributor Meeting daar gehouden wordt van 21-23 april. En voorafgaand daaraan organiseren we een Internationale User Conference!

We naderen nu heel snel de deadline voor de early bird tickets. Dat zijn de goedkopere tickets, die we gebruiken om de aantallen voor alle activiteiten te bepalen. Dus kijk op uc2023.qgis.nl, zorg dat je snel je ticket besteld, en kom!

 

QGIS in het veld

Hoera, weer een activiteit op locatie!

Op woensdag 28 september zijn we te gast bij het opleidingscentrum van de VRBZO (VeiligheidsRegio Brabant Zuidoost). En het idee is dat we naar buiten gaan: we gaan QGIS meenemen in het veld.

Dat hebben we breed geïnterpreteerd. Je kan QGIS zelf meenemen in het veld (laptopje onder de parasol is altijd een goed idee), maar het zwaartepunt gaat wel wat meer liggen op inwinnen en inspecteren. Daarvoor zijn twee veldapps beschikbaar, elk met hun eigen manier om QGIS te bedienen: MerginMaps en QField. We gaan met die twee met elkaar wat dingen uittesten.

De brandweer heeft een opzet klaar die ze willen demoën, en waar ze graag wat feedback op willen. Daarnaast is er een startersworkshop. En verder gaan we ook aan de slag: ervaring opdoen, dingen uitzoeken, elkaar verder helpen… je kan eigen ideeën en vragen inbrengen (dat kan vooraf, maar ook ter plekke). De lunch is uiteraard geregeld.

Voor leden gratis, niet-leden betalen 25 euro (wat niet geheel toevallig ook de prijs is van een jaarlidmaatschap) of mogen ter plekke lid worden. Aanmelden via eventbrite!

Zie je in Waalre.

QGIS on Windows: Oops … Could not load qgis_app.dll message

Sometimes after a Windows update, or after a QGIS update Windows users see the dreaded “Oops, looks like an error loading QGIS’… Could not load qgis_app.dll…” message

In short it means that one of the main libraries of QGIS cannot be fully loaded, because it is actually depending on other libraries, which (apparently) are not OK or available.

The 2 main reasons (I am aware of, please correct me if I am wrong), actually depend on your type of QGIS installation:

1) if you have installed QGIS with the “QGIS Standalone Installer” (the .msi version), the reason can be that the ‘opencl.dll’ version or install is messed up by Windows. For example see: https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/opencldll-is-missing/de5a9687-c53d-4f33-8b28-47dc8115e745 As you can see it is not only QGIS having issues with it.

The solution is to make sure you have the good copy of opencl.dll either in the QGIS install dir OR in the c:/windows/system32 directory. See https://github.com/qgis/QGIS/issues/44806#issuecomment-908976764 for more info about it.

OpenCL is a framework to make it possible to share/move calculations to your graphics-card for parallel/faster processing: https://en.wikipedia.org/wiki/OpenCL.

(also check the second point below)

2) if you have installed QGIS using the OSGeo4W network Installer, the opencl.dll can also be a problem, BUT in that case there is sometimes an issue in which the scripts gis-bin.env or qgis-dev-bin.env files are vanished from your system. Those env files (in the QGIS/bin directory) are there to define the right PATH’s for QGIS and it’s libraries to find other libraries or elements needed.

As said sometimes (virus scanners?) do remove that script(s, one of each version of QGIS), so be sure those are there, or copy them from an other QGIS installation.

3) another opencl and QGIS related issue, see https://github.com/qgis/QGIS/issues/45507, is the one which tells you: “Can not find procedure entry point clCreateCommandQueueWithProperties in the DLL file C:\OSGeo4W\apps\qgis\bin\qgis_core.dll” or similar.

The solution to that is also to copy the right opencl.dll to make it available to QGIS again.

Hope this helps some people.

Nieuwe PDOKServicesplugin nu met metadata-link EN HR-luchtfoto’s

Een korte post om even aandacht te vragen voor de nieuwe versie van de PDOKServicesplugin.

Er zijn wat url-veranderingen geweest bij PDOK, en er is (alvast) wat gesleuteld aan de plugin om ‘m een beetje te vernieuwen, o.a. door Raymond Nijssen en Anton Bakker.

Wat misschien niet zo zichtbaar is maar het updaten wel veel makkelijker maakt, is dat de url’s niet meer handmatig worden toegevoegd, maar dat er nu een script is die het https://www.nationaalgeoregister.nl bevraagd om alle PDOK-services op te vragen en die in een voor de plugin bruikbare lijst te zetten.
Omdat de url’s allemaal uit het Nationaal Georegister komen, hebben we dus OOK de link/id naar deze Nederlandse Metadata bron! Als je nu bijvoorbeeld naar het infoblokje kijkt onder de lagenlijst als je de Actuele luchtfoto aanklikt (zoals in de afbeelding hieronder) Dan zie je daar in het blauw een aanklikbare Metadata ID, die je naar de bijbehorende Metadata-record brengt:

Een andere PDOK nieuwigheid: er zijn nu HR (Hoge Resolutie) luchtfoto’s van een groot deel van Nederland.
En dat dat nogal een verschilletje is zie je hieronder in QGIS in de gewone en HR beelden naast elkaar van mijn buurtje:

Verder nog een tip die ik me bedacht toen ik bovenstaande screendumpje ging maakte: kent iedereen de Ctrl-Tab (verberg alle panelen) en Ctrl-Shift-Tab (verberg OOK het menu)? In combinatie met F11 (full screen) kun je zo een schermvullende kaart op je scherm toveren! Mooi voor presentatie of aan de muur 🙂

Sprekers gezocht voor QGIS track FOSS4GNL

Op 20 oktober is de FOSS4GNL, dé Nederlandse conferentie over alles wat met open source GEO te maken heeft. Traditioneel is er ook weer een QGIS track, ditmaal georganiseerd door de QGIS Gebruikersgroep Nederland. En dan is de grote vraag natuurlijk: “Wat wil jij zelf vertellen of laten zien over QGIS?”. Kortom, dit is de call for presentations, de kans om een mooi verhaal over jouw eigen QGIS ervaring te vertellen. Bijvoorbeeld over plugins, toepassingen of bijdragen aan de QGIS community. De presentaties in deze track zijn 20 minuten inclusief vragen. Je kunt je aanmelden via de FOSS4GNL website. Deadline voor de call is vrijdag 10 september 2021.

Wat heeft de vereniging eigenlijk gedaan het afgelopen jaar?

Naar aanleiding van een vraag van een potentieel lid, waarbij de best terechte vraag werd gesteld “wat doet de vereniging eigenlijk, ik vind er zo weinig over op de website” is het tijd voor een kort blogpostje hierover.

En ja, natuurlijk, er is het afgelopen jaar geen enkele fysieke bijeenkomst geweest. Maar daarvan durf ik toch wel een beetje de schuld te geven aan wat externe factoren. Of eigenlijk, één specifieke. Tot onze grote frustratie was ongeveer het eerste dat niet doorging het QGIS hackfest (pardon, de contributor meeting), die voor de allereerste keer in Nederland gehouden zou worden. Maar dat wil niet zeggen dat er verder niks gebeurd is. Alleen, dat is niet altijd heel erg duidelijk naar buiten gecommuniceerd. Op zich is dat ook niet nodig, de vereniging communiceert dat wel intern, maar het is wel leuk om er wat over te zeggen.

Om te beginnen: we zijn een do-ocracy. Dat betekent dat we dat doen wat de leden doen. Dat heeft dit jaar geleid tot de volgende zaken:

  • Deelname aan (als sprekers) de QGIS open days. Dit zijn de activiteiten die door de internationale QGIS community op de laatste vrijdag van de maand worden georganiseerd. Zie voor komende vrijdag bijvoorbeeld deze, waar dan nu een keer geen Nederlanders op het programma staan. Dat kan een volgende keer wel weer 😉
  • We hebben onze stem uitgebracht voor het QGIS grant programme. Dat mogen we als officiele User Group. Daarvoor hebben we de voorstellen ingebracht bij de leden, die hebben daarop gereageerd, dat heeft tot de stemming geleid.
  • Het inbrengen van de voorstellen is gedaan via onze Matrix-groep, die we afgelopen jaar in leven hebben geroepen. Daarlangs vindt de interne communicatie plaats. Meer info hierover (“What is the Matrix?”) lees je in een blogpost van Mariëlle hierover.
  • Er is ook een online ledenvergadering gehouden (op 9 december, de statutaire eerste verjaardag van de vereniging).
  • We hebben met een team meegedaan aan een hackaton van Unesco-IIEP, waar we mee hebben gedaan om het plannen van schoolpopulaties wereldwijd in QGIS te verbeteren. Met als leuke spin-off dat de organisator van Unseco-IIEP, Amélie Gagnon, is uitgenodigd als keynote speaker op de FOSS4GNL in oktober dit jaar.
  • Voor de FOSS4GNL 2021 is een team samengesteld om de QGIS-track te organiseren. Die zijn afgelopen week voor het eerst (virtueel) bij elkaar gekomen om de voorbereidingen te treffen.

Kortom, best een mooi lijstje voor dit corona-jaar… En als we komend jaar dan wél gewoon de QGIS developer meeting in Nederland weten te krijgen, en er leden zijn die ook nog een QGIS kennissessie (of twee) op willen tuigen, dan gaat dat dit jaar er alleen maar mooier uitzien.

Oh, en mocht je wat gemist hebben: haak aan bij de matrix-groep. Alle activiteiten die we doen worden daarin voorgelegd, met de vraag of je mee wil doen. Nou ja, de uitnodigingen voor de ledenvergadering zijn ook per mail gegaan, maar verder wordt alles voorgelegd via matrix.

Nieuwe PDOKservicesplugin: Lufo 2020 en onthoudt 2 favorieten kaartlagen

Er is een nieuwe versie van de PDOKservices plugin voor QGIS

Naast dat er een paar veranderingen zijn in in de kaartlagen (waaronder toevoeging van Luchtfoto 2020), is er een nieuwtje toegevoegd.

De button bevat een kleine dropdown waar je je 2 lievelingskaartlagen als favoriet kunt bewaren.

Ikzelf zet daar bijvoorbeeld de 2020 Luchtfoto en de OpenTopo kaart in, om met 1 klik (zonder tussenkomst van de dialoog) de laag te kunnen laden.

Als je start zie je daar ‘Favoriet 1’ en ‘Favoriet 2’:

Als je die kiest krijg je een popup:

Waarna je met de rechtermuisknop je favoriete laag kunt selecteren.

Die zal dan in het mini-menuutje van de knop aanwezig zijn.

Plezier!

Vrijdag 29 januari: een Ask Me Anything sessie over het beheer van QGIS

QGIS krijg zo’n beetje iedere maand wel een update. Voor beheerders kan dat best lastig zijn, en iedereen kan zich voorstellen dat je in een grote organisatie niet iedere versie steeds bij kan houden. Welke wil je écht installeren, en hoe kan je het het beste aanpakken in grotere beheersorganisaties?

Het releaseschema biedt wel hulp, maar wat betekent LTR nou eigenlijk precies, en wat is dan het verschil met LR? En leg maar eens FF uit ;-).

Vrijdag 29 januari om 16:00 geven Raymond en Richard uitleg. In de basis is de uitleg zelf niet heel uitgebreid, je wordt vooral ook uitgenodigd vragen te stellen en het gesprek aan te gaan. Het heet niet voor niks een Ask Me Anything!

Ze doen dit op Jitsi, https://meet.jit.si/qgisnl-release-amaQGIS

PDOKservices-plugin update

Hoi Mensen,

Ik wilde even laten weten dat er een nieuwe versie is van de PDOKservicesPlugin: 3.5.3
Een paar kleine bugfixes en wat nieuwe url’s.
Helaas nog GEEN nieuwe luchtfoto’s voor 2020 ( van vorig jaar, zeg maar 😉 )…

Een belangrijke beweging (bij PDOK) is dat men een paar WFS-services, vooral voor hele grote datasets, aan het uitfaseren is, ten faveure van een ATOM service. Een voorbeeld daarvan wordt bijvoorbeeld hier gemeld: over INSPIRE kadastrale percelen. Mocht je dus vectordata nodig hebben, en er is GEEN WFS voorhanden, zoek dan eens op https://www.pdok.nl/datasets en kijk of er een ATOM feed is. Als je die aanklikt in de browser kom je op zoiets pagina uit daarvandaan kun je dan vaak de gezipte data ook downloaden (als alternatief voor de WFS dus).

Sommige datasets bv de cadastral parcels zijn ook via SPARQL te bevragen, op deze pagina zie je wat leuk voorbeelden van queries: https://www.pdok.nl/sparqlviewer#
Ikzelf ben nog niet erg handig ermee, maar er is een SPARQL plugin beschikbaar voor QGIS: SPARQLing Unicorn QGIS Plugin waarin de PDOK endpoints al zijn toegevoegd (hoewel ik ze nog niet werkend kreeg).

Ook zou ik toch wel even kwijt willen dat het steeds lastiger wordt om de PDOKservicesPlugin te onderhouden:
– regelmatig time-outs bij het ophalen van de capabilities (zie het scriptje pdok2json.py, wie krijgt dat in 1x gedraaid?)
– geen eenvoudige lijst van url’s te vinden
– url’s worden veranderd

De plugin is intussen 9 jaar oud. Misschien wordt het tijd voor iets nieuws?

Wie bedenkt iets bruikbaars, om op basis van de catalog of een andere lijst een bruikbare lijst te maken van services.

Communicatieplatform Gebruikersvereniging

Tijdens de ALV van 9 december 2020 is besloten om Matrix als communicatieplatform voor de vereninging te gaan gebruiken. Dit platform is, net als QGIS,  Open Source Software.

Via de Matrix-groep zullen berichten over de vereninging gedeeld worden maar bestaat ook de mogelijkheid om vragen te stellen aan andere leden, een foto van een project van je te delen of met elkaar te discussieren. Dit alles op een eenvoudige, laagdrempelige en open-source-wijze.

Dit gaat natuurlijk pas werken als de leden zich ook bij de groep aansluiten. Om er voor te zorgen dat je je niet hoeft te verdiepen in hoe je kan aansluiten bij de groep heb ik hieronder alle stappen die je moet doorlopen, genoteerd. Uiteraard met screenshots.

Wanneer je deze “handleiding” volgt heb je binnen no-time toegang tot de Matrix-groep van de gebruikersvereninging.

  • Ga naar Matrix.org

 

  • Kies Try now

  • Kies Start Element Web

  • Kies Get Element

  • Nu heb je de keuze om in je browser te open of te downloaden op je device. Vanaf hier volgt de beschrijving hoe je Element op je device download.
  • Nadat je voor download gekozen heb open je Element Setup.exe
  • Kies nu voor account aanmaken

  • Kies voor gratis en vul je gegevens in.
  • Hokje aanvinken en kies voor aannemen

  • Als het goed is ontvang je een bevestigingsmail
  • Open bevestigingsmail en click op “verify your email address”
  • Als het goed is zie je nu deze melding. Kies log in

  • Vul je inloggegevens is (Die je dus net zelf gekozen hebt)

  • Nu zie je dit

  • Kies explore public rooms

  • Vul in de zoekbalk de “qgis” in en je ziet de qgis.nl groep verschijnen in het lijstje

  • Click op de join knop achter de qgis.nl groep

  • En nu vooral de Matrix-groep gaan gebruiken!

Veel plezier ermee.

Mariëlle